Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Δήλωση του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες

Δήλωση του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου


"Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να καταστεί η οικονομία μας βιώσιμη και δικαιότερη. Παράλληλα, όμως, η ελληνική περίπτωση έχει αναδείξει την ανάγκη για περισσότερο
συντονισμένες και
προνοητικές οικονομικές πολιτικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουμε πλέον έναν μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Και πιστεύω ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθεί. Χρειάζεται να συμπληρωθεί από ένα Νομισματικό Ταμείο. Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για την αντιμετώπιση ενός αδιαφανούς τμήματος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.Επίσης, χρειαζόμαστε οικονομική ανάπτυξη. Δεν χρειαζόμαστε απλώς δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και πόρους, οι οποίοι θα επενδυθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, εάν διαθέτουμε πανευρωπαϊκές πολιτικές, όπως ο φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, οι «πράσινοι φόροι» και τα ευρωομόλογα.

Πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, για προτάσεις που πρέπει να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τώρα, ώστε να μας επιτρέψουν στη συνέχεια να δημιουργήσουμε μία πράσινη οικονομία, να κάνουμε τις ευρωπαϊκές οικονομίες ανταγωνιστικές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κρατικό χρέος μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και να σχεδιάσουμε κοινωνικά δίκαιες πολιτικές για τους πολίτες μας."