Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Κερδίζει τα στοιχήματα ο Γιώργος…

Γράφει ο Αλέξανδρος Πασσίσης Ένα πράγμα το οποίο δεν μπορεί να αρνηθεί κανένας είναι πως η διακυβέρνηση Παπανδρέου έχει να αντιμετωπίσει τις χειρότερες καταστάσεις που αντιμετώπισε κυβέρνηση από την μεταπολίτευση και μετά.

Οι φουρτούνες που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν πραγματικά πολλές, τόσο σε εθνικό όσο και σε κομματικό επίπεδο.
Αρχικά έπρεπε η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία, πληροφοριακά η πιο εύκολη λύση σε πολιτικό επίπεδο ήταν η χώρα να αφεθεί στη τύχη της, να χρεοκοπήσουμε και τότε ούτε γάτα ούτε ζημιά καθώς δεν θα υπήρχε πολιτικό κόστος για τον Πρωθυπουργό εφ’ όσον η κατάσταση της οικονομίας ήταν άθλια. Παρόλα αυτά, ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό του Γιώργου Παπανδρέου η χρεοκοπία της χώρας, αλλά ιδεολογικά ήταν αντίθετος με το ΔΝΤ, κάποια άλλη λύση όμως δεν υπήρχε....
Και όμως, ο Έλληνας Πρωθυπουργός βρήκε τη λύση καθώς με την δική του προσπάθεια δημιουργήθηκε ένας πρωτόγνωρος μηχανισμός στήριξης της Ε.Ε., που με τη συμμετοχή του ΔΝΤ κατά ένα τρίτο, θα βοηθούσε όποια χώρα της Ευρώπης βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η λύση της χρεοκοπίας ήταν η πιο εύκολη σε πολιτικό επίπεδο καθώς...
δεν επιφέρει κανένα πολιτικό κόστος, αλλά θα βύθιζε τη χώρα όχι απλά σε δύο – τρία χρόνια ύφεσης αλλά σε ολόκληρες δεκαετίες.
Αποφεύγοντας τη χρεοκοπία, η χώρα έπρεπε να προχωρήσει στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες θα την άφηναν ελεύθερη από τους δεσμούς τους παρελθόντος ώστε να προχωρήσει στο δρόμο της ανάπτυξης, που τόσο πολύ έχει ανάγκη για να βγει από τη κρίση. Οι μεγάλες αλλαγές όμως είναι αναγκαίες, όχι μόνο για την ανάπτυξη, αλλά για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο των πολιτών της, για μία ασφαλέστερη ζωή, για διαφάνεια, αξιοκρατίας, με λίγα λόγια η κυβέρνηση έπρεπε να άρχιζε την «επανάσταση του αυτονόητου», όπως χαρακτηριστικά λέει και ο πρωθυπουργός.
Είναι νωρίς για συμπεράσματα, εξάλλου ο Πρωθυπουργός έχει ακόμα τρία ολόκληρα χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία του, παρόλα αυτά αξίζει να σημειώσουμε ποια από τα προσωπικά στοιχήματα του πρωθυπουργού έχουν βγει μέσα σε αυτούς του 11 μήνες διακυβέρνησης.
Αρχικά, όπως προαναφέρω η αποφυγή χρεοκοπίας της χώρας μας που είναι συνονόματο με την αποφυγή της βύθισης σε ύφεση για ολόκληρες δεκαετίες, μπορεί να χαρακτηριστεί το πρώτο κερδισμένο στοίχημα του Γιώργου Παπανδρέου.
Εν συνεχεία, από τη Δευτέρα βρίσκεται στα φαρμακεία η νέα λίστα τιμών για τα φάρμακα η οποία έχει μειώσεις έως και 69%, βάζοντας επιτέλους ένας μεγάλο τέλος στη αισχροκέρδεια των φαρμακευτικών εταιρειών εις βάρος του πολίτη. Μια καθαρή νίκη σε βάρος των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο των φαρμάκων.
Μέσα σε αυτούς τους 11 μήνες έχουμε, για πρώτη φορά στη χώρα μας, την πραγματικά ουσιαστική λειτουργία του ΣΔΟΕ με δημεύσεις περιουσιών, εντοπισμό αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων(πισίνες, σκάφη που δηλώνονταν ως επαγγελματικά και ήταν ιδιωτικής χρήσης κλπ.)  και καταβολή προστίμων, διασταύρωση στοιχείων για ενδείξεις φοροδιαφυγής. Τέλος, το αμέσως επόμενο διάστημα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δημιουργία ειδικών φορολογικών δικαστηρίων ώστε να δικάζονται άμεσα οι υποθέσεις φορολογικού περιεχομένου.
Τον έλεγχο των εσόδων των συνδυασμών που κατεβαίνουν στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να σταματήσει να διακινείτε μαύρο πολιτικό χρήμα, κάτι το οποίο με τη ψήφιση του καινούργιου εκλογικού νόμου το προσεχές διάστημα θα ισχύει και για τις εθνικές εκλογές.
Η ψήφιση του λεγόμενου «one stop shops», νόμος ο οποίος θα δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα καθώς βάζει τέλος στην γραφειοκρατία και επιτρέπει την ίδρυση εταιρείας μέσα σε μία μέρα, καθώς το προηγούμενο καθεστώς υποχρέωνε τους υποψήφιους επενδυτές σε μήνες επί μηνών γραφειοκρατικής δουλείας.
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα στοιχήματα που έχει κερδίσει ο Γιώργος Παπανδρέου σε αυτούς τους 11 μήνες που έχει τη διακυβέρνηση του τόπου, υλοποιώντας το μεγάλο προσωπικό του στοίχημα για τη χώρα την, «επανάσταση του αυτονόητου».
Όλα τα παραπάνω έγιναν μέχρι τώρα σε εθνικό επίπεδο, παρόλα αυτά, όσοι παρακολουθείτε την πολιτική επικαιρότητα θα έχετε αντιληφθεί πως ο Γιώργος Παπανδρέου αποδεικνύει πως σκληραγωγήθηκε, κατάλαβε τα λάθη του και είπε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, με τη «μαγκιά» που πάντα το έκανε ο πατέρας του.
Αυτό το καταλαβαίνουμε από το πως χειρίστηκε το θέμα των υποψηφιοτήτων και του ανασχηματισμού, πολλοί θα πουν πως ο Πρωθυπουργός «έφαγε χυλόπιτα» από πρωτοκλασάτα στελέχη και άλλα τέτοιου είδους. Όλοι αυτοί ας σκεφτούν την πιθανότητα ο ίδιος να διάλεξε στελέχη τα οποία δεν βρίσκονται στο πολιτικό προσκήνιο έτσι ώστε να αποφύγει τη παγίδα Σαμαρά για πολιτικοποίηση των εκλογών, γιατί πολύ απλά διαλέγοντας ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ο Πρωθυπουργός έβαλε ένα τέλος στην αντιμνημόνιο προεκλογική εκστρατεία όλων των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Όσον αφορά το θέμα του Δήμου Αθήνας η επιλογή Καμίνη ήταν η καλύτερη δυνατή, καθώς ο Πρωθυπουργός απέκτησε δύο συμμάχους στο πολιτικό προσκήνιο, οι οποίοι στηρίζουν και αυτοί το κ. Καμίνη, την Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους Πράσινους.
Για το θέμα του ανασχηματισμού τώρα, οι πληροφορίες λένε πως ο Πρωθυπουργός ήταν την Δευτέρα 8 ώρες στο γραφείο του στη Βουλή, έκανε συναντήσεις, αλλά δεν μίλαγε σε κανέναν, ούτε στους στενότερους συνεργάτες του δεν έλεγε ποιο είναι το περιεχόμενο του ανασχηματισμού και πότε θα ανακοινωθεί. Πήρε το παιχνίδι πάνω του, μόνος του, Παπανδρεϊκά, όπως ακριβώς έκανε ο Παππούς του και ο πατέρας του, που πάντα τους είχαν όλους σε επιφυλακή.
Έτσι λοιπόν κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί πως ο Γιώργος Παπανδρέου κερδίζει τόσο τα πολιτικά, όσο και το προσωπικά του στοιχήματα σε αυτούς τους 11 μήνες διακυβέρνησης.       Sokakia Blog