Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Ομιλία του Παπανδρέου στην Διάσκεψη του Όσλο

Το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης δεν είναι το κοινωνικό κράτος, είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην διάρκεια της πρωινής συζήτησης στην Διάσκεψη του Όσλο με θέμα «Οι προκλήσεις της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής».

    Ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι οι δημοκρατίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί «οξυγόνο στους θεσμούς», μέσω της καταπολέμησης της αδιαφάνειας και της διαφθοράς, ενώ σε ότι αφορά τα ελλείμματα και τα χρέη είπε ότι αποτελεί υπευθυνότητα η αντιμετώπισή τους, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω της στροφής του παραγωγικού μοντέλου στην «πράσινη» οικονομία θα επιφέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι «ιδανικός τόπος» για την ανάπτυξη «πράσινων» επενδύσεων.  .....


    Ο έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, λέγοντας πως αυτά έχουν την στήριξη των πολιτών, παρότι υπήρξαν περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην μείωση των ελλειμμάτων.

    «Πήραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μέτρα δεκαετιών» είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κοινωνική συμφωνία που συνήφθη στις αρχές του καλοκαιριού μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτικών οργανώσεων.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο διάλογος πρέπει να είναι πάντα ανοιχτός και να μην υπάρχει αποκλεισμός των πολιτών και πρόσθεσε ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν «μέρος της δημοκρατίας μας, ίσως και εγώ να ήμουν με τους διαδηλωτές», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι κάποιες φορές τα ΜΜΕ διογκώνουν ορισμένες πλευρές των διαδηλώσεων.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στην «απόλυτη διαφάνεια» που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση σε ότι αφορά τις αποφάσεις της διοίκησης, δεν παρέλειψε να μιλήσει για τον «Καλλικράτη», ενώ υπογράμμισε ότι η αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός της χορήγησης διαβατηρίου εκ μέρους της Νορβηγίας, στον πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου, στην διάρκεια της δικτατορίας, ευχαριστώντας τον νορβηγικό λαό στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Γιενς Στόλτενμπεργκ.