Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Δηλώσεις Δρούτσα για επαφές στη Νέα Υόρκη

Στις επαφές του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του ιδίου στη Νέα Υόρκη, στις "κόκκινες γραμμές" για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και στο "προβληματισμό" για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Ελληνικό Γραφείο Τύπου της μόνιμης αντιπροσωπείας της χώρας μας στον ΟΗΕ. Ο κ. Δρούτσας συνοδεύει τον πρωθυπουργό στις συναντήσεις του που ξεκίνησαν χθες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ενώ παράλληλα έχει προγραμματίσει σειρά συναντήσεων με αρκετούς ομολόγους του.

    Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις κλιματικές αλλαγές και στη σημερινή παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. Στη συνέχεια, μίλησε για το διεθνές συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο που θα γίνει στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου και αναμένεται, όπως είπε, να συμμετάσχουν σημαντικοί ηγέτες της περιοχής, όπως ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο Τούρκος πρωθυπουργός.     ....


    Ο κ. Δρούτσας έδωσε συνοπτικά το στίγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την αναγκαιότητα παρουσίας και συμμετοχής της Ελλάδας στη διεθνή πολιτική σκηνή και κυρίως στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια και στον Καύκασο. Επίσης, αναφέρθηκε στις επαφές που θα έχει στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης και στάθηκε ειδικά στη συνάντηση της Τετάρτης του κ. Παπανδρέου με τον Τούρκο πρόεδρο κ. Γκιούλ, όπου θα λάβουν μέρος επίσης ο ίδιος και ο Τούρκος ομόλογός του κ. Νταβούτογλου.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την αποψινή συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας τόνισε ότι η συνάντηση εντάσσεται στη "συστηματική επαφή" που έχουμε αναπτύξει με τον ηγέτη του Ιράν, τόσο για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, όσο και για προώθηση ειρηνευτικών προσπαθειών στην περιοχή.
    Θέμα ονομασίας - Μυστική Διπλωματία

     Σε ερώτηση αν υπάρχει "μυστική διπλωματία" και τι έχει να πει για τις πληροφορίες ότι ο κ. Ράντος και η κ. Κοππά συμμετέχουν σ' αυτού του είδους τη διπλωματία, ο κ. Δρούτσας τόνισε:

    "Δεν υπάρχει ούτε μυστική διπλωματία, ούτε παράλληλη διαδικασία. Όλα γίνονται με πλήρη διαφάνεια. Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι οι διαπραγματεύσεις είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Εμείς, όμως, είμαστε της απόψεως ότι απευθείας επαφές με την σκοπιανή πλευρά μόνο να βοηθήσουν μπορούν αυτή τη διαδικασία από τον ΟΗΕ. Επομένως, όταν μιλάμε για απευθείας επαφές, είναι γνωστό ότι ό ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και έχει συναντηθεί επανειλημμένως με τον κ. Γκρούεφσκι και είπαμε ότι και πάλι αν είναι εδώ ο κ. Γκρούεφσκι, εμείς θα πάρουμε την πρωτοβουλία να τον συναντήσουμε.

    Έχω δει και εγώ πολλές φορές τον κ. Μιλόσοσκι σε διάφορα διεθνή φόρα και έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι σε πολλά επίπεδα μπορούν να υπάρξουν επαφές οι οποίες βοηθάνε την υπόθεση. Όπως αναφέρατε παραδείγματος χάριν ένα όνομα, την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, η οποία συμμετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Άρα, εκεί, εκ των πραγμάτων, γίνονται συζητήσεις για το θέμα της ονομασίας και είναι λογικό, αυτονόητο και χρήσιμο για μας να υπάρξουν και επαφές της κ. Κοππά γύρω απ' αυτό το θέμα, όπως έχουν υπάρξει επαφές και του κ. Λαμπρινίδη ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της κ. Ποδηματά και του κ. Κουμουτσάκου, οι οποίοι είναι μέλη της Κοινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Όλες αυτές οι επαφές είναι βεβαίως πολύ σημαντικές και χρήσιμες, συμβάλλοντας, όπως είπαμε, στη διαπραγμάτευση η οποία γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Είμαστε της άποψης ότι αν εμείς είμαστε ανοικτοί και υπάρχουν περισσότερα άτομα σε διάφορες θέσεις τα οποία μπορούν να διοχετεύσουν και να περάσουν αυτό το δικό μας μήνυμα, της Ελλάδας ότι εμείς εδώ είμαστε, έχουμε και βούληση και ετοιμότητα για επίλυση, αλλά αυτό είναι το πλαίσιο πάνω στο οποίο εμείς με σοβαρότητα μπορούμε να συζητήσουμε. Για μας αυτό είναι μονόδρομος.

    Τώρα, όσο αφορά τον κ. Ρόντο. Όπως γνωρίζετε, ο κ. Ρόντος είναι πολύ καλός γνώστης της περιοχής των Βαλκανίων. Υπήρξε και στο παρελθόν, συνεργάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Ρόντος όμως σήμερα δεν έχει καμία θεσμική θέση, δεν υπάρχει καμία θεσμική συνεργασία με τον κ. Ρόντο, αλλά εάν μπορούν και άτομα όπως ο κ. Ρόντος ή και άλλοι να μεταφέρουν τα ελληνικά μηνύματα, αυτό είναι ευπρόσδεκτο. Αλλά, να το ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει καμία θεσμική σχέση μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών, ελληνικής κυβέρνησης και κ. Ρόντου.

    Το έχω πει πολλές φορές από την πρώτη στιγμή και δεν θα εισέλθω ποτέ σε δημόσια συζήτηση για ονοματολογία και οτιδήποτε αφορά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αλλά, έχω πει από την αρχή ότι για μας η ουσία είναι το σημαντικό. Και πραγματικά το όνομα στο οποίο θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών να χρησιμοποιείται απ' όλους και έχω πει πολλές φορές ότι εάν αυτό για να πετύχουμε τον στόχο: όλοι με γνώση να χρησιμοποιούν αυτή την ονομασία. Και αν χρειάζεται αλλαγή του συντάγματος της χώρας αυτής θα πρέπει να το κάνουν.
     Κυπριακό - Συνάντηση με Γ.Γ.

     Σε ερώτηση αν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στην χθεσινή συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης διεθνούς διάσκεψης και κατά πόσο εμφανίστηκε απαισιόδοξος, τόνισε: "Προβληματισμένοι είμαστε όλοι μας με τη διαδικασία στο Κυπριακό. Και ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Μπαν Κι-μουν. Νομίζω ότι όλοι συμμεριζόμαστε αυτή την ανάλυση ότι έχουμε μπει σε μια περίοδο σίγουρα σημαντική και χρήσιμη για το Κυπριακό και όχι εύκολη, αλλά δεν υπήρξε ούτε μεγάλη, ούτε μικρή συζήτηση, ούτε οποιαδήποτε ένδειξη από πλευράς του Γ.Γ. ότι υπάρχουν σκέψεις ή έχουν δρομολογηθεί για μια διεθνή διάσκεψη. Δεν έγινε καμία κουβέντα γι' αυτό.

    Οικονομική διπλωματία

    Η οικονομική διπλωματία είναι για μας κάτι πολύ σημαντικό, όχι επειδή η Ελλάδα βρίσκεται σ' αυτή την οικονομική κρίση που έχει να αντιμετωπίσει. Νομίζω ότι η σύγχρονη διπλωματία επιβάλλει σήμερα να επικεντρωνόμαστε και σ' αυτό τον τομέα, γι' αυτό έχουμε βάλει ειδικά ένα υφυπουργό, τον κ. Κουβέλη, αρμόδιο γι' αυτά τα θέματα. Οπωσδήποτε και εμείς, ως υπουργείο Εξωτερικών, με το θέμα της οικονομικής διπλωματίας θέλουμε και μπορούμε να συμβάλουμε αποτελεσματικά και στο να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, πάντα σε απόλυτο συντονισμό με τους αρμοδίους υπουργούς. Όπως ξέρετε, υπάρχει ολόκληρη ομάδα η οποία ασχολείται με αυτόν. Ο κ. Παμπούκης έχει κατά κάποιο τρόπο όλη την επίβλεψη και τον πρώτο λόγο στα θέματα των στρατηγικών μεγάλων ξένων επενδύσεων.

    Αλλά αυτό που εμείς ως υπουργείο Εξωτερικών με την οικονομική διπλωματία μπορούμε να κάνουμε είναι να συμβάλλουμε και με τις αρχές μας, με όλο το στήσιμο που υπάρχει, στο να βοηθήσουμε για να παρουσιαστεί η Ελλάδα σε αυτό τον τομέα πιο αποτελεσματικά, αλλά όχι μόνο να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά Έλληνες επιχειρηματίες θέλουμε να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στο εξωτερικό ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο, στην άμεση δική μας γειτονιά.

    Αυτό είναι το επίπεδο των δικών μας προσπαθειών. Ένας τομέας, που τονίζω γι' άλλη μια φορά, πρέπει να είναι πλέον στη σύγχρονη εξωτερική πολιτική και διπλωματία, ένας από τους πιο κυρίαρχους. Αυτή την στιγμή, εκεί που εστιάζουμε, είναι ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και αυτό πραγματικά μπορεί να είναι και θα είναι ένα από τα κύρια κεφάλαια για την Ελλάδα, στο άμεσο μέλλον. Είναι ένας τομέας που πραγματικά η Ελλάδα έχει να προσφέρει πάρα πολλά.