Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Συνέντευξη Τύπου Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ «Η αλλάζουμε την Ελλάδα, ή καταδικάζουμε την Ελλάδα

                                                                                                                                                            Στην αρχική τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός έθεσε το νέο δίλημμα «ή αλλάζουμε την Ελλάδα, ή καταδικάζουμε την Ελλάδα», εξηγώντας ότι ή θα κάνουμε τα αυτονόητα, ή καταδικάζουμε την Ελλάδα να παραμένει συνεχώς σε κρίση και να παλεύει για τη σωτηρία της, δέσμια ξένων δυνάμεων, όπως είπε.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «το μεγάλο μέρος της αναμόρφωσης της Ελλάδας έχει ξεκινήσει» και έκανε ένα μακρύ απολογισμό του έργου που έχει γίνει τους τελευταίους 11 μήνες, σημειώνοντας πως έγιναν σε αυτό το διάστημα όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες. «Και λάθη έγιναν. Αλλά δεν κάναμε το μεγάλο λάθος: Να παραμείνουμε αδρανείς» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. 
«Δεν υπάρχουν καινούργια μέτρα»
Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, τονίζοντας ότι θα ήταν καταστροφική «για την οικονομία, την αξιοπιστία, το μέλλον μας». «Κάναμε αυτό που κάναμε για να μην μπούμε σε μία λογική χρεοκοπίας» πρόσθεσε.
Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει μειωθεί....
το έλλειμμα κατά 40%. Όσο πάμε καλά, δε χρειάζεται να λάβουμε κανένα νέο μέτρο, εάν εφαρμόζονται τα ήδη υπάρχοντα, τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να σταματήσει η «μετρολογία».
Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε έκκληση στα μέσα ενημέρωσης να μετριάσουν τη «μετρολογία», καθώς αυτό «επηρεάζει όλη την κοινωνία, την επιχειρηματικότητα, την ψυχολογία, αλλά και το κλίμα στο εξωτερικό». Να μην δαιμονοποιούνται ιδέες, να μην διασπείρουμε τον πανικό, ζήτησε ο κ. Παπανδρέου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως είπε, είναι το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης: «Απόφαση δεν έχει πάρει η κυβέρνηση, αλλά ο κόσμος θεωρεί ότι αυτό είναι απόφαση».
Όπως εξήγησε ο κ. Παπανδρέου, το μέτρο αυτό, της εξίσωσης των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, προαπαιτεί ένα μηχανισμό αναδιανομής, ο οποίος δεν υπάρχει και συνεπώς «δεν μπορούμε να το εφαρμόσουμε μέχρι να υπάρχει αυτός ο μηχανισμός».
«Δεν υπάρχουν καινούργια μέτρα. Υπάρχουν αυτά τα οποία αποτυπώνονται στη συμφωνία με το μηχανισμό στήριξης, είπε, και πέρα από εκεί είναι οι προτεραιότητες μας, όπως η Παιδεία».
Επίσης διέψευσε ότι υπάρχουν πιέσεις για νέες περικοπές μισθών και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σε ό,τι αφορά στο έλλειμμα «θα φτάσουμε στο στόχο μας στο τέλος του 2010» το οποίο χαρακτήρισε άθλο.  
«Δεν υπάρχουν ακέφαλα υπουργεία»

Σε ερώτηση για το μεγάλο μέγεθος της κυβέρνησης που προέκυψε από τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός επισήμανε αρχικά ότι το προηγούμενο σχήμα είχε «μία πολύ θετική πορεία» αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Το νέο σχήμα χρειάζεται, ανέφερε ο πρωθυπουργός, γιατί υπάρχει ανάγκη επιτάχυνσης του ελέγχου και της εποπτείας στις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση. «Βρήκαμε παντού προβλήματα», πρόσθεσε.
Ερωτώμενος για τον ρόλο του κ. Πάγκαλου στην κυβέρνηση ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι αποφάσεις που έλαβε δεν έχουν σχέση με πρόσωπα, αλλά με λειτουργίες που πρέπει να υπάρξουν για να είναι αποδοτική η κυβέρνηση.

«Αξιοποιούνται πρόσωπα σε θέσεις που μπορούν να βοηθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο κ. Πάγκαλος έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλους», απάντησε.

Σε σχέση με τις αρμοδιότητες των νέων υπουργών και αναπληρωτών υπουργών, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «δεν υπάρχει κενό». «Τα υπουργεία δεν είναι ακέφαλα» ανέφερε ακόμη ενώ έστρεψε τα πυρά του και κατά των μέσων ενημέρωσης χαρακτηρίζοντας «μύθο που καλλιεργήθηκε συστηματικά» τα περί ασάφειας αρμοδιοτήτων, που «υπάρχουν και ασκούνται».
«Λεφτά υπάρχουν»
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε για ακόμη μία φορά ότι «λεφτά υπάρχουν», ωστόσο το θέμα είναι -όπως τόνισε- πού πάνε τα λεφτά αυτά. «Το νέο φορολογικό σύστημα θα εφαρμοστεί άτεγκτα», τόνισε, καθώς όπως είπε διευρύνεται η φορολογική βάση και «έτσι η χώρα θα πάει μπροστά».

Αναφερόμενος στην φοροδιαφυγή ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μία «χρόνια ασθένεια που αντιμετωπίζει το κράτος» και τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές». «Είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε το φορολογικό μηχανισμό και αυτό είναι προτεραιότητά μας», δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι τώρα θα πρέπει να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες. «Βασική προτεραιότητα είναι να δημιουργηθεί ένα κράτος δίκαιο, με διαφάνεια παντού και με λειτουργίες αποτελεσματικές». Πρόσθεσε ότι αυτό χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα αλλά προχωρά γρήγορα.
Γιατί όχι δημοψήφισμα για το μνημόνιο;
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν έθεσε το μνημόνιο σε δημοψήφισμα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι το δημοψήφισμα θα είχε το εξής ερώτημα: «Να πάρουμε όλα τα μέτρα για να επιβιώσουμε ή να χρεοκοπήσουμε;». Θα βάζαμε την Ελλάδα σε μία περιπέτεια για μια προφανή απάντηση, είπε ο πρωθυπουργός. Εμείς αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη να πάρουμε τα μέτρα χωρίς να βάλλουμε τη χώρα σε μία νέα περιπέτεια.
Σε επόμενη ερώτηση ο πρωθυπουργός κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του από τον Ιούνιο του 2009 για τον «άδικο και αναποτελεσματικό» ρόλο του ΔΝΤ το οποίο καταδικάζει χώρες σε υπανάπτυξη. Ο μηχανισμός δεν είναι μόνο του ΔΝΤ, επισήμανε ο πρωθυπουργός αλλά ουσιαστικά είναι της ΕΕ «ασχέτως αν η Ένωση συμφώνησε να συμμετάσχει και το Ταμείο».
Πρόσθεσε ότι «κανένας δεν είπε ότι θέλαμε αλλά ήμασταν αναγκασμένοι και το χρειαζόμασταν -δεν ξέρω σε ποια Ελλάδα θα ζούσαμε» αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός. Επιπλέον υπογράμμισε ότι αν υπήρχε η τόλμη να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές «δεν θα βρισκόμασταν εδώ και θα τα βγάζαμε πέρα μόνοι μας με λιγότερο πόνο».
«Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με όλες τις κακές πρακτικές και αντιλήψεις για να πάει η χώρα μπροστά. Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε για το πατριωτικό συμφέρον», τόνισε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα επιβαρύνουν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. «Αυτό είναι το δείγμα της κοινωνικής μας πολιτικής και ευαισθησίας παρά τις πολύ δύσκολες καταστάσεις», πρόσθεσε.
Ισχυρός δημόσιος τραπεζικός πυλώνας;
Ερωτώμενος εάν στις αποκρατικοποιήσεις θα συμπεριληφθεί και ο τραπεζικός τομέας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται έναν «ισχυρό δημόσιο πυλώνα» και πρόσθεσε ότι ο τρόπος που θα γίνει αυτό έχει να κάνει και με συγχωνεύσεις που θα γίνουν στον τραπεζικό τομέα. 
Αναφέρθηκε σε δύο θετικά στοιχεία: Το πρώτο είναι ότι η Εθνική Τράπεζα έκανε κίνηση για αύξηση κεφαλαίου με πολύ θετικά αποτελέσματα. «Είχαμε ψήφο εμπιστοσύνης στο τραπεζικό μας σύστημα», είπε, ενώ αναφέρθηκε παράλληλα και στην απόφαση της νορβηγικής κυβέρνησης να αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα. «Αξιολόγησαν θετικά την πορεία της χώρας μας», πρόσθεσε.
Εκλογές και σενάρια μετακίνησης
«Με έχετε δει να φυγομαχώ; Άλλοι είναι οι φυγάδες», τόνισε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το αν σκέφτεται να μετακινηθεί σε αξίωμα στην ΕΕ ή στον ΟΗΕ. «Ανέλαβα στα δύσκολα, δεν θα δειλιάσω. Εκεί έχω ταχτεί και θα μείνω».

Σχετικά, τέλος, με τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το πρόγραμμα Καλλικράτης «είναι ένα στοίχημα για τη χώρα και το κλειδί για να αξιοποιήσουμε τη δημόσια διοίκηση για να αλλάξουμε τη χώρα», αλλά απέφυγε να απαντήσει αν θα είναι μήνυμα για την κυβέρνηση ενδεχόμενες ήττες των υποψηφίων του
ΠΑΣΟΚ.