Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ !...


Δυστυχώς ή ευτυχώς οι προγραμματικές διακηρύξεις και τα μανιφέστα των πολιτικών κινημάτων περιλαμβάνουν, παραδοσιακά, απόψεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση φυσιολογικών και ήρεμων, γενικά, κοινωνικών και πολιτικών καταστάσεων. Δεν ήταν, άλλωστε δυνατόν να προβλέπουν αρχές, μέτρα και πολιτικές για εντελώς εξαιρετικές και έκτακτες περιπτώσεις, οι οποίες διαμορφώνονται και απασχολούν σπάνια.
Η διακήρυξη π.χ. της 3ης του Σεπτέμβρη, όπως και οι εμπλουτισμένες εκδόσεις της, δεν περιλαμβάνουν καμιά ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική και τα μέτρα, που απαιτούνται όταν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, ούτε ήταν δυνατόν να περιέχουν την απάντηση στο ερώτημα, πού θα βρει τα λεφτά ο άρτι τοποθετηθείς στη θέση του υπουργός, για να πληρώσει τις συντάξεις και τα επιδόματα των ανέργων !

Η φετινή επέτειος της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ δίνει την ευκαιρία να ξεκαθαριστεί μια ηθελημένη και με αρκετή σκοπιμότητα, σύγχυση που περνάει στο λαό, για τις αρχές, την πολιτική και τη λειτουργία της τωρινής κυβέρνησής του : πρόκειται για προσπάθεια που σχεδιάστηκε εκ των ενόντων και εξ ανάγκης και εξελίσσεται σε συνθήκες πρωτοφανούς έκτακτης κρίσης, η αντιμετώπιση των οποίων δεν υπάρχει πουθενά προδιαγραμμένη.
Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου δεν είχε την πολυτέλεια να εφαρμόσει σοσιαλιστικές πολιτικές διανομής πόρων, καθότι πόροι δεν υπήρχαν, ούτε είχε τη δυνατότητα να ενισχύσει τους θεσμούς της κοινωνικής πολιτικής, καθότι αυτοί, ήδη, είχαν χρεοκοπήσει !


Τα δανεικά που οι αγορές σταμάτησαν να δίνουν, η χώρα τα πήρε από τους συνεταίρους της στην ΕΕ κι αυτό ήταν κάτι παραπάνω από μονόδρομη απόφαση. Καμιά σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση δεν έχει παρουσιαστεί, έκτοτε, παρά μόνο γραφικότητες, αφορισμοί και ασκήσεις επί χάρτου, ανεπίδεκτες εφαρμογών στην πράξη.

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ κι όσες από τις αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη παραμένουν επίκαιρες και ρεαλιστικές, - πρέπει να – εφαρμόζονται στο πεδίο της καταπολέμησης των αιτιών που δημιούργησαν την κρίση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας και στη δημιουργία των απαραίτητων νέων θεσμών, απαλλαγμένων από τα κουσούρια των παλιών, οι οποίοι και οδήγησαν ως το χείλος της καταστροφής. Εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα !...         
ΛΟΓΟΠΛΟΚΙΕΣ