Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

 Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Βουλής των Εφήβων

Με την πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 15ης Συνόδου τής Βουλής των Εφήβων. Οι νεαροί βουλευτές διατύπωσαν τις σκέψεις και τις αγωνίες τους για το μέλλον, παρουσία του Προέδρου τής Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και αρχηγών των κομμάτων τής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, χαρακτήρισε μοναδική εμπειρία κοινοβουλευτικής πρακτικής την παρουσία στα έδρανα των 300 νέων.

Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 15ης Συνόδου της Βουλής των Εφήβων με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.
Μαθητές απ' όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και την ομογένεια κατέθεσαν κατά τις δύο προηγούμενες ημέρες τις προσωπικές τους αλήθειες για τα προβλήματα, τις αγωνίες και τις ανησυχίες της γενιάς τους.
Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας παρουσιάστηκαν, συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν επί της αρχής οι προτάσεις και το σύνολο της σύνθεσης των κειμένων που συνέταξαν οι έφηβοι βουλευτές κατά τις δύο προηγούμενες ήμερες, όπου συμμετείχαν σε Επιτροπές αντίστοιχες, θεματικά, των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων, και συγκεκριμένα λειτούργησαν οι επιτροπές Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, καθώς και η επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
Την παρουσίαση της εισήγησης της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων έκανε.....η μαθήτρια Αναστασία Τόφα από το νομό Έβρου, η οποία τόνισε την ανάγκη για ανανέωση του εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ πρότεινε τη διαρκή αξιολόγηση και επιμόρφωση των καθηγητών.
Τα συμπεράσματα των δύο τμημάτων της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, παρουσίασαν η Βασιλική Αγαθαγγελίδου, από το νομό Πιερίας και ο Τρύφων Παναγιωτάκης από το νομό Κοζάνης. Οι έφηβοι βουλευτές αναφέρθηκαν σε θέματα που σχετίζονται με την οργάνωση και λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, ενώ έθεσαν θέματα που αφορούν τις μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και τον τρόπο παρουσίασης των κοινωνικών θεμάτων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Την εισήγηση της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, παρουσίασε η Στυλιανή Κάκκαβα, από το νομό Φθιώτιδας. Κατά την εισήγησή της τόνισε το θέμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των συνεπειών που έχει στη χώρα μας.
Εισηγητής της επιτροπής Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου ήταν ο Γεώργιος Τσιφρίκας από την Α' Αθήνας, ο οποίος αναφέρθηκε στον τουρισμό και τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξής του στη χώρα μας.
Ο Βασίλειος Σακελλάρης, ανέπτυξε την εισήγηση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι υπάρχει έλλειψη αξιοκρατίας σε όλους τους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθεί η συμμετοχή των νέων στα κοινά.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος τόνισε ότι «ακούω με προσοχή την κριτική σας και την οργή σας, κάποιες φορές, για τις προηγούμενες γενιές, που νιώθετε ότι σας κληροδοτούν περισσότερα προβλήματα και ευθύνες από αυτά που σας αναλογούν.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή τη στιγμή συνειδητοποιούμε όλοι μας λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος. Όπως και δεν χωρά αμφιβολία ότι γίνεται μια τεράστια, συλλογική, εθνική προσπάθεια να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, για εσάς και τις επερχόμενες γενιές».
Είπε ακόμη ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη χώρα μας έχουμε επάρκεια των δύο σημαντικότερων αξιών, δύο πολύτιμων αγαθών στα οποία δεν υπάρχουν ελλείμματα, ούτε χρωστούμενα σε κανέναν. Είναι η ελευθερία μας και η δημοκρατία», προσθέτοντας ότι «πιστεύω βαθιά ότι, παρά τις αντιξοότητες του παρόντος, μπορούμε, μέσα στο περιβάλλον της δημοκρατίας και της ελευθερίας που απολαμβάνουμε, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις του μέλλοντος».
"Δουλεύοντας σοβαρά, συστηματικά, με επιμονή στους στόχους μας, δουλεύοντας με κέφι και αισιοδοξία, με πίστη στις δυνάμεις μας και στις δυνατότητες της χώρας μας.
Δρώντας συλλογικά, τοποθετώντας το ''εμείς'' πιο πάνω από το ''εγώ'', μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες", τόνισε ο κ. Πετσάλνικος.
Κατά το σχολικό έτος 2009-2010 εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων και συμμετείχαν στην προκαταρκτική διαδικασία 11.134 μαθητές από τη Β' τάξη όλων των τύπων λυκείου της χώρας, ΤΕΕ/ΕΠΑΛ Α' Κύκλου του ΥΠΕΠΘ και του ΟΑΕΔ, καθώς και των αντίστοιχων λυκείων και τεχνικών σχολών της Κύπρου και των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού.
Στο σύνολο των 300 εφήβων βουλευτών που επελέγησαν, οι 260 ήταν από την Ελλάδα, οι 20 από την Κύπρο και οι 20 από την Ομογένεια. Από το σύνολο των 300 μαθητών οι 160 ήταν κοπέλες και οι 140 αγόρια.
Μέχρι σήμερα 4.500 παιδιά έχουν συμμετάσχει στις εργασίες της Βουλής των Εφήβων. Η Βουλή των Ελλήνων είναι ανοικτή για τους μαθητές ολόκληρο τον χρόνο μέσα από το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών επισκέψεων, που απευθύνεται στα σχολεία όλης της χώρας.
Χάρη σ' αυτό το πρόγραμμα, από το 1994 μέχρι σήμερα, έχουν επισκεφθεί τη Βουλή και έχουν ενημερωθεί για την ιστορία και τις βασικές αρχές του Κοινοβουλευτισμού 1.112.000 μαθητές (φέτος 50.000).
Επίσης, 300.000 μαθητές από σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας έχουν λάβει μέρος στη διαδικασία προεπιλογής για τη Βουλή των Εφήβων από την Α΄ Σύνοδο το 1996 μέχρι τη φετινή.
Τη συνεδρίαση της Ολομέλειας παρακολούθησαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, ο εκπρόσωπος της γ.γ. του ΚΚΕ βουλευτής Ιωάννης Γκιόκας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, καθώς και ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέα Δημητρίου.
ΑΠΕ