Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010

Στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός


"Νέα ώθηση στους αναπτυξιακούς στόχους"
    Με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, ξεκινά αύριο, τις συναντήσεις του στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τις ΗΠΑ, με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Στο πλαίσιο προώθησης της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας, ο έλληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης στους οικονομικούς παράγοντες της Γουόλ Στριτ, θα μιλήσει για την ελληνική οικονομία στο Economic Club of New York, το σημαντικότερο οικονομικό φόρουμ των ΗΠΑ, παρουσία σημαινουσών προσωπικοτήτων του οικονομικού χώρου και θα συναντηθεί με ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες.

    Ο κ Παπανδρέου θα έχει σειρά διμερών επαφών με πολιτικούς ηγέτες, με τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής κυβέρνησης Τ. Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Κύπρου Δ. Χριστόφια, τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, ενώ την Πέμπτη θα παρακαθίσει σε δεξίωση που θα παραθέσει το ζεύγος Ομπάμα προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Ο κ Παπανδρέου θα μιλήσει στη σύνοδο κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και θα προεδρεύσει του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σκοπός αυτής της μεγάλης συνάντησης που θα γίνει στη Ν. Υόρκη είναι να δημιουργηθούν και συνεργασίες που θα δώσουν νέα ώθηση στους αναπτυξιακούς στόχους.

    Ερωτηθείς αν θα τεθούν και εθνικά θέματα κατά την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ, ο κ. Πεταλωτής παρέπεμψε σε σχετική ανακοίνωση που θα υπάρξει για το πρόγραμμα και τις επαφές του πρωθυπουργού.

    Όπως τόνισε ο κ. Πεταλωτής, η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο, «πρωτοβουλίες συνεπείς στις αρχές μας που εξυπηρετούν παράλληλα τα εθνικά μας συμφέρον».

   
Πρόγραμμα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

    Με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μου, ξεκινά τις συναντήσεις του αύριο στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναμένεται να φθάσει σήμερα στην αμερικανική μεγαλούπολη.

    Η συνάντησή του με το Γ.Γ. του ΟΗΕ θα γίνει στις 5:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) στο γραφείο του επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού. Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με αξιωματούχους εβραϊκών οργανώσεων.

    Τη Δευτέρα, θα παραστεί και θα μιλήσει στη Σύνοδο Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συμμετάσχει και σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: "Η αντιμετώπιση της πρόκλησης της φτώχειας, της πείνας και της ισότητας των φύλων".

    Μετά, θα μεταβεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον πρόεδρό του και σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες της Γουόλ Στριτ, ενώ θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης, θα μιλήσει σε οικονομικούς συντάκτες αμερικανικών ΜΜΕ.

    Το απόγευμα (τοπική ώρα) θα λάβει μέρος σε συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Την Τρίτη, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μαξ Μπάουκους.

    Την Τετάρτη, θα έχει σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη. Θα ξεκινήσει με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, ακολούθως θα μιλήσει σε εκδήλωση του Economic Club και το απόγευμα θα συναντηθεί πρώτα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, μετά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, του οποίου η χώρα του προεδρεύει αυτό το μήνα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τέλος με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

    Το βράδυ, θα μιλήσει σε δεξίωση προς τιμή του στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο και θα παραστεί σε άλλη δεξίωση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που θα διοργανώσει το Ίδρυμα Κλίντον προς τιμή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    Την Πέμπτη το πρωί, θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θα έχει αρκετές συναντήσεις με ξένους ηγέτες. Επίσης, θα μιλήσει στο Foreign Policy Association και το βράδυ θα μεταβεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ως προσκεκλημένος του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ, Μισέλ και Μπαράκ Ομπάμα, στη δεξίωση που θα παραθέσει για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.