Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Λύση για καθαρό νερό στο δήμο Μεσσαπίας

Τη δέσμευση να εξασφαλισθεί, το ταχύτερο δυνατόν, καθαρό πόσιμο νερό, για τους κατοίκους του δήμου Μεσαπίων Ευβοίας, ανέλαβε η Υπουργός Περιβάλλοντος. Η περιοχή αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα με αυτά του Ασωπού, και των Οινοφύτων, με το 75% των κατοίκων, να μην μπορούν να πιουν νερό από τη βρύση στο σπίτι τους, εξαιτίας των επικίνδυνων αποβλήτων της ΛΑΡΚΟ, που δραστηριοποιείται στην περιοχή.
Διάλογο με κατοίκους και μαθητές του γυμνασίου της περιοχής, έκανε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, που βρέθηκε την Πέμπτη στον δήμο Μεσσαπίων, προκειμένου να συζητήσει το θέμα του προβληματικού νερού της ευρύτερης ακτίνας του Ασωπού.
Μετά την ομιλία της στο Λύκειο του δήμου, κατά την οποία παρουσίασε τα μέτρα, που λαμβάνει η πολιτεία για την αντιμετώπιση του ζητήματος, η υπουργός έδωσε τον λόγο σε κατοίκους και εκπροσώπους φορέων της περιοχής, για να της θέσουν ερωτήματα και να διατυπώσουν επισημάνσεις σε σχέση με την περιβαλλοντική κρίση στη Μεσσαπία.
Οι πολίτες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το προσδοκώμενο αποτέλεσμα των μέτρων, καθώς και την έντονη δυσφορία τους για την έως πρότινος «ελλιπή αντιμετώπιση του προβλήματος από τους επίσημους φορείς». Η υπουργός, αφού άκουσε προσεκτικά τους πολίτες,..τους διαβεβαίωσε, για ακόμα μία φορά, ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της υδροδότησης της περιοχής, με την ΕΥΔΑΠ να αποτελεί τον βασικό εγγυητή για το πόσιμο νερό. Επισήμανε, δε, τη ανάγκη για θεσμοθέτηση της δημόσιας διαβούλευσης και συμμετοχής των πολιτών στις σημαντικές αποφάσεις.  «Σήμερα είναι η αρχή για μια δημόσια διαβούλευση, έτσι ώστε να καμφθεί η δυσπιστία του κόσμου απέναντι στην πολιτεία, σε όποιον βαθμό και αν εκφράζεται. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και θα βρούμε τον τρόπο, έτσι ώστε η συμμετοχή των πολιτών σε τέτοιου είδους διαδικασίες να είναι θεσμοθετημένη», είπε.   
Κατά τη διάρκεια του διαλόγου, μαθητές του γυμνασίου Μεσσαπίας μοίρασαν στην υπουργό και τους παρευρισκόμενους τεύχη του σχολικού περιοδικού «Παρρισία», όπου δημοσιεύεται δημοσκόπηση μεταξύ των κατοίκων και μαθητών της Μεσσαπίας, για το νερό του δικτύου ύδρευσης. Σύμφωνα με την έρευνα, 78,5% των ερωτηθέντων δεν πίνουν ποτέ, ή πίνουν σπάνια το νερό της βρύσης, ενώ 62,2% δεν χρησιμοποιούν ή χρησιμοποιούν σπανίως το νερό της βρύσης στο μαγείρεμα.
Το πρωί, ωστόσο, στο δημαρχείο, όπου είχε οριστεί συνάντηση της κ. Μπιρμπίλη με τη δημοτική αρχή, σπουδαστές του ΤΕΙ Χαλκίδας είχαν κλείσει την είσοδο του κτηρίου φωνάζοντας συνθήματα κατά της οικονομικής κυβερνητικής πολιτικής. Έτσι, η προγραμματισμένη συνάντηση δεν έγινε και η υπουργός μετέβη στο Λύκειο της Μεσσαπίας για την ομιλία της.