Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Υπουργική σύσκεψη για την οικονομία.

Ευρεία σύσκεψη για την πορεία της οικονομία πραγματοποιείται το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου. Θα συμμετέχουν οι κύριοι Πάγκαλος, Παπακωνσταντίνου, Ραγκούσης, Χρυσοχοΐδης, Κατσέλη, Λοβέρδος, Ρέππας και η κ. Μπιρμπίλη.

Νωρίτερα και υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδρίασε η "ομάδα σχεδιασμού" της κυβέρνησης στο υπουργείο Εσωτερικών. Στην ατζέντα της συνεδρίασης υπήρχε σειρά θεμάτων, όπως η αποτίμηση της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και ο απόηχος της, αλλά και θέματα, όπως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων.

H σύσκεψη πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως Θ. Πάγκαλου. Η ανακοίνωση του κ. Πάγκαλου θέτει εμμέσως πλην σαφώς το θέμα αρμοδιοτήτων των υπουργείων με τι επικαλύψεις που παρατηρούνται και μετά τον ανασχηματισμό, ενώ σημειώνει ότι υπό τον συντονισμό του προχώρησαν επενδύσεων που είχαν βαλτώσει στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Πάγκαλος αναφέρει: «Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που έχουν ανατεθεί από τον Πρωθυπουργό στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης εντάσσεται και ο συντονισμός των προσπαθειών για την απεμπλοκή επενδύσεων, ειδικότερα μάλιστα όσων επενδύσεων ενσαρκώνουν την πολιτική της πράσινης ανάπτυξης.

Για το λόγο αυτό, έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας για την απεμπλοκή επενδύσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η οποία συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα με την παρουσία εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων φορέων, υπό το συντονισμό του Γραφείου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης. Αποτέλεσμα αυτών των δράσεων αποτελεί η αδειοδότηση επενδύσεων μεγάλων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των δύο (2) δισεκατομμυρίων Ευρώ. Σχετικές λεπτομέρειες αναφέρονται στην επισυναπτόμενη επιστολή του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις αποτελούν μια απτή απόδειξη ότι κάτι αλλάζει στη χώρα. Οι επενδυτές έχουν πλέον ένα παράδειγμα που αποδεικνύει ότι υπάρχει πολιτική βούληση».

Ο κ. Πάγκαλος επισυνάπτει και επιστολή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στην οποία περιγράφεται η απεμπλοκή από τα γραφειοκρατικά γρανάζια έργων όπως τα αιολικά πάρκα της εταιρείας Iberdrola στο Βόρειο Αιγαίο, προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, τα υβριδικά έργα της γαλλικής EDF και της Ελλάκτωρ σε Κρήτη και Δωδεκάνησα, κόστους άνω του μισού δισ. ευρώ καθώς και φωτοβολταϊκά έργα της εταιρείας Sun Ray.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων είναι θέμα ημερών».