Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ δημοψήφισμα για την Ελλάδα του μέλλοντος.

ΟΜΙΛΙΑ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, τη μάχη τη δίνουμε όλοι μας καθημερινά και δεν γνωρίζουμε κούραση και πόνο, γιατί υπηρετούμε αυτό το ύψιστο αγαθό, για ένα κράτος δικαίου, για μια Ελλάδα που μας αξίζει, που αξίζει στον Ελληνικό λαό. Και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε.
Θέλω να πω και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ. Όπως είχα την ευκαιρία να πω και πριν από δέκα μέρες, με τον εορτασμό της 3ης του Σεπτέμβρη, αλλά και όπως έκανα σαφές το Σάββατο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τις μέρες αυτές, κλείνει ένας πρώτος κύκλος, ένας κύκλος του πρώτου μας χρόνου στην Κυβέρνηση.
Αλλά ανοίγει και ένας νέος, ο κύκλος των μεγάλων, των επαναστατικών θα μπορούσε να πει κανείς, των αυτονόητων αλλαγών για την Ελλάδα. Ο κύκλος εκείνων των αυτονόητων αλλαγών, που θα οδηγήσουν την πατρίδα μας, όχι απλώς έξω από την κρίση, αλλά θα την προστατέψουν και από κάθε είδους νέα κρίση στο μέλλον, σε έναν κόσμο που εξελίσσεται, αλλάζει και έχει νέες προκλήσεις, καθώς και σε ένα πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, ενός κράτους δικαίου και ευνομίας και μιας κοινωνίας ανθρώπινης.
Μετά από έντεκα μήνες σκληρής προσπάθειας από πλευράς μας, αλλά και συγκινητικής συμβολής και στήριξης ολόκληρου του Ελληνικού λαού, καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια, στις πιο δύσκολες συνθήκες των τελευταίων δεκαετιών.
Καταφέραμε, μέσα από δύσκολες, επώδυνες αποφάσεις,....
να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα και, με την ελπίδα ζωντανή και τα θεμέλια πολύ πιο γερά, να μπορέσουμε να χτίσουμε μια διαφορετική Ελλάδα.
Ο δρόμος για τη σταθεροποίηση της οικονομίας μας είναι ακόμα μακρύς, είναι ακόμα δύσκολος, χρειάζεται πολλή δουλειά από όλους. Όμως, βάλαμε όλοι μαζί οι Έλληνες τα θεμέλια, κάναμε την αρχή. Την αρχή, για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τις μεγάλες προτεραιότητες, αυτές για τις οποίες και δεσμευτήκαμε, και οραματιστήκαμε, αυτές τις οποίες ελπίζει, πιστεύει, αναζητά ολόκληρος ο Ελληνικός λαός.
Ξέρουμε καλά ότι η κοινωνία ζει μια δύσκολη καθημερινότητα, δεν προσπαθούμε να το αποκρύψουμε. Και το γνωρίζω, και το γνωρίζετε, το γνωρίζουμε όλοι καθημερινά, το ζούμε. Είναι το τίμημα του παρελθόντος, αλλά είναι και ο δύσκολος δρόμος της μετάβασης. Μιας μετάβασης, που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε, όσο πιο γρήγορα, αποτελεσματικά, αλλά και δίκαια μπορούμε.
Γι΄ αυτό, όπως ανακοίνωσα και στη Διεθνή Έκθεση, την επόμενη περίοδο έχουμε να υλοποιήσουμε και να κάνουμε επιτέλους πράξη μια σειρά μεγάλων πρωτοβουλιών, που χτίζουν βήμα-βήμα την Ελλάδα της δικαιοσύνης, της ανάπτυξης, της ευημερίας και της ασφάλειας, και στο πεδίο της ανάπτυξης, και στο χώρο της κοινωνικής πρόνοιας, για να προστατεύσουμε τον αδύναμο, στο πλαίσιο ενός νέου προτύπου, που επενδύει στον άνθρωπο, στη γνώση και στην παιδεία.
Μεταξύ αυτών των πρωτοβουλιών, έχουμε ως προτεραιότητές μας το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, για να δώσουμε δικαίωμα στους νέους να μπορέσουν να οραματιστούν για τη δική τους επαγγελματική ολοκλήρωση, την αναδιάρθρωση σημαντικών δημόσιων αγαθών, όπως είναι ο ΟΣΕ, αλλά και ζημιογόνων ΔΕΚΟ, που σήμερα πληρώνουν οι φορολογούμενοι.
Την αναδιάρθρωση βέβαια και του φορολογικού μηχανισμού, για να μπορεί να υλοποιηθεί το νέο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο που έχουμε ψηφίσει, ένα σύστημα πολύ πιο δίκαιο και αναδιανεμητικό, υπέρ των χαμηλόμισθων και της μεσαίας τάξης - βεβαίως, με τα βάρη που αναλογούν στους πλουσιότερους της κοινωνίας μας.
Ένα πλαίσιο για ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, ένα μεγάλο πρόβλημα που ζει καθημερινά πολύ μεγάλος αριθμός Ελλήνων. Επίσης, το νέο αναπτυξιακό νόμο, την εξειδίκευση του σχεδίου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, την ενιαία αρχή για την πληρωμή στο Δημόσιο με διαφάνεια, με απολογισμό και με λογοδοσία.
Την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τις προμήθειες στα νοσοκομεία και την ολοκλήρωση των διπλογραφικών συστημάτων, για να μπορούμε και εκεί να έχουμε διαφάνεια, για να ξέρει ο πολίτης ότι τα ευρώ του, τα χρήματά του αξιοποιούνται και ότι, τα Ασφαλιστικά Ταμεία χειρίζονται σωστά τα θέματα υγείας, αλλά και για να έχουμε μια καλύτερη λειτουργία των νοσοκομείων, όπως βεβαίως και με το ολοήμερο νοσοκομείο.
Τη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, που θα βοηθήσει στη γρήγορη και απλοποιημένη διαδικασία αδειοδότησης - που προχωρούμε - για νέες επιχειρήσεις. Ένα σχέδιο προώθησης της έρευνας και καινοτομίας, που θα ανοίξει δρόμους, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, για να βρουν καινοτόμα αναπτυξιακά σχέδια, με μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Τέλος, η μεγάλη αλλαγή των επομένων μηνών είναι η πρότασή μας - που θα καταθέσουμε - για το εκπαιδευτικό σύστημα, ξεκινώντας από το σχολείο και φτάνοντας μέχρι την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και την αναμόρφωση του εξεταστικού συστήματος, που παράγει σήμερα όλη αυτή την παραπαιδεία.
Θέλω να επαναλάβω, όμως, αυτό που τόνισα και στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας για την Ελλάδα που οφείλουμε να αφήσουμε πίσω μας, την Ελλάδα τού «δε γίνεται» και όσων κατεστημένων το επαναλαμβάνουν αυτό. Να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της συντήρησης, την Ελλάδα των στρεβλώσεων και των παθογενειών, την Ελλάδα της στασιμότητας.
Είναι στο χέρι μας να τα αλλάξουμε όλα, εφόσον δουλέψουμε μαζί. Όλα όσα δικαιούται να ζήσει ο Έλληνας στην Ελλάδα, στη χώρα του, χωρίς να τα αναζητά αλλού φεύγοντας, ή να τα επικαλείται ως μια μακρινή και σχεδόν ανέφικτη πραγματικότητα.
Για μας, αυτά είναι εφικτά. Είναι εφικτά, εφόσον υπάρχει βούληση - και η βούληση υπάρχει να γίνουν πραγματικότητα - αλλά παράλληλα και η συνέργεια όλων.
Κι αν ο προηγούμενος χρόνος ήταν μια περίοδος, κατά την οποία η χώρα μας έδωσε τη μάχη για να σταθεί στα πόδια της, η χρονιά που ξεκινάει, είναι μια περίοδος κατά την οποία πρέπει να δώσουμε τη μάχη, με το ίδιο πάθος και την ίδια αφοσίωση, για να αλλάξουμε οριστικά την Ελλάδα προς το καλύτερο. Θέλει δουλειά, από όλους και κάθε μέρα. Στα μικρά και μεγάλα αναχώματα - ό,τι βρούμε μπροστά μας και απ' όπου ο καθένας μας έχει ταχθεί να υπηρετεί.
Κάναμε αλλαγές στη δομή του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο πλέον αντανακλά το νέο κύκλο που ανοίγει, τις προτεραιότητες της χώρας μας, αλλά και την εμπειρία μας, των 11 μηνών.
Παίρνω παράδειγμα την προτεραιότητά μας στην ανάπτυξη. Γνωρίζουμε πλέον όλοι ότι ανάπτυξη, κατ' αρχήν, σημαίνει αλλαγή κατεύθυνσης. Θέλουμε μια ανάπτυξη, που να υπηρετεί τον άνθρωπο, τους στόχους μας, την κοινωνία που θέλουμε, αλλά βεβαίως και μια ανάπτυξη βιώσιμη.
Αλλαγή και απλοποίηση διαδικασιών, κάθε είδους. Σημαίνει ταυτόχρονα επίλυση των προβλημάτων χωροθέτησης, ευελιξία στη Δημόσια Διοίκηση. Σημαίνει αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, μέσω του «Καλλικράτη», προκειμένου να περιοριστεί η γραφειοκρατία.
Σημαίνει ταχεία απονομή δικαιοσύνης και ασφάλεια. Σημαίνει διασφάλιση της συμμετοχής όλων των πολιτών στη διαβούλευση, αλλά και στον πλούτο που δημιουργείται. Σημαίνει αλλαγή του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ώστε να επενδύσουμε στους νέους μας, στους ανθρώπινους πόρους, στο ανθρώπινο δυναμικό, διότι έτσι θα δημιουργήσουμε την πραγματική αξία και για τα ελληνικά προϊόντα.
Κάνουμε συνεχώς τομές στη Διοίκηση για να το πετύχουμε και για να οδηγηθούμε σταδιακά σε μια σύγχρονη δομή και λειτουργία και της Κεντρικής, και της Περιφερειακής Διοίκησης. Αυτή είναι άλλωστε, συντρόφισσες και σύντροφοι, και η λογική που διέπει τον «Καλλικράτη». Είναι το πρώτο βήμα της μετάβασης σ' ένα κράτος που υπηρετεί τους πολίτες, που λειτουργεί για να τους προστατεύει, για να εξασφαλίζει δικαιώματα για όλους, ίσες ευκαιρίες για όλους - κι όχι προνόμια για λίγους.
Οι εκλογές που έρχονται το Νοέμβριο είναι πολύ κρίσιμες, ακριβώς γι' αυτό: γιατί μέσα απ' αυτές, πρέπει να αναδειχθούν εκείνα τα πρόσωπα - όπως ο Μάρκος Μπόλαρης και όλοι οι υποψήφιοί μας - και εκείνες οι δυνάμεις, που μπορούν, θέλουν και πιστεύουν στην αλλαγή. Που μπορούν να συγκρουστούν με κατεστημένα, λογικές, νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος.
Απέναντι σε όσους λίγους, ακόμα και σήμερα, εξακολουθούν να επιχειρούν να κρατούν την Ελλάδα εγκλωβισμένη στο κακό της παρελθόν, απλώς επειδή αυτοί αντλούσαν προνόμια, εξουσία, ακόμα και πλούτο εις βάρος των άλλων, ο «Καλλικράτης» είναι ουσιαστικά ένα δημοψήφισμα. Είναι δημοψήφισμα υπέρ ή κατά αυτών των μεγάλων αλλαγών, είναι δημοψήφισμα για τον ίδιο τον «Καλλικράτη» και την επιτυχία του. Και επειδή ο «Καλλικράτης» είναι μια επανάσταση προς όφελος των πολιτών, όπως κάθε επανάσταση, πολεμήθηκε σκληρά από τις δυνάμεις της συντήρησης.
Για μας, όμως, εκεί ενσωματώνονται όλες οι αξίες της διακυβέρνησής μας: η λογοδοσία, η διαφάνεια, η ευνομία, η αποτελεσματικότητα, η Δημοκρατία, ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα, το «πρώτα ο πολίτης».
Γι' αυτό και σας ζητώ, όπως έκανα και πριν από 10 μέρες, να συμβάλετε όλοι σας, με όλες σας τις δυνάμεις, ώστε οι υποψήφιοί μας, οι υποψήφιοι του Κινήματός μας, να είναι εκείνοι που τελικά θα επικρατήσουν και θα πάρουν στους ώμους τους το μεγάλο εγχείρημα της μεγάλης αλλαγής, που ενσαρκώνει ο «Καλλικράτης».
Είμαστε δύναμη ανατροπής, είμαστε και δύναμη συνένωσης όσων δυνάμεων θέλουν αλλαγή, μέσα από κοινούς πολιτικούς στόχους. Γι' αυτό λέμε «όχι» στη συντήρηση, «όχι» στη στασιμότητα, «όχι» στις δυνάμεις που παλεύουν να κρατήσουν την Ελλάδα καθηλωμένη στο χθες, «όχι» σε αυτούς που, αντί να βοηθήσουν στις αλλαγές, κρύβουν την αντίρρησή τους πίσω από τη «μνημονιολογία».
Είναι όλοι αυτοί, που είδαν την ανάπτυξη μόνο ως πελατειακό μοίρασμα εξουσιών, χρημάτων και προνομίων. Δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα απ' όλα αυτά, που μας οδήγησαν τελικά - γιατί αυτά μας οδήγησαν - στις επιτηρήσεις, στην πραγματική εξάρτηση της χώρας μας, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και στην ανάγκη μνημονίων.
                        Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Πριν από έντεκα μήνες, η χώρα μας είχε χάσει πλήρως την αξιοπιστία της. Σήμερα, την ανακτούμε. Την ανακτούμε διεθνώς, με κόπο βέβαια και με θυσίες, με αγώνα. Μας δίνεται σήμερα η δυνατότητα για περισσότερες πρωτοβουλίες, πιο επιθετική πολιτική, πιο ισχυρό λόγο, ακόμα και στο διεθνές στερέωμα.
                        Διεθνή διάσταση είχε πάρει η κρίση που περάσαμε. Σήμερα, είναι ακόμα τα διεθνή φώτα επάνω στην Ελλάδα. Γι' αυτό και διεθνή διάσταση παίρνουν οι πρωτοβουλίες μας, να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας, αλλά παράλληλα, να παίξουμε ξανά το ρόλο που μπορούμε στην ευρύτερη περιοχή, και στα Βαλκάνια, και στη Μέση Ανατολή, και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ακόμα και για μεγάλα θέματα που άπτονται της συνείδησής μας - τα εθνικά μας συμφέροντα, όπως είναι το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
                        Ήδη, έχουμε ξεκινήσει μια φάση εξωστρέφειας, πολυεπίπεδης ενεργοποίησης και επιθετικών πρωτοβουλιών σε όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση και προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων.
                        Κάνουμε σαφές παντού ότι, η Ελλάδα είναι ξανά παρούσα, ότι μπήκε τέλος στην απουσία ετών, ότι έχουμε λόγο, ότι οι Έλληνες αποκτούν φωνή και μάλιστα ισχυρή φωνή ξανά. Φωνή που ακούγεται σε όλο τον κόσμο - χθες στη Νορβηγία, αύριο στις Βρυξέλλες, μεθαύριο στη Νέα Υόρκη και στον ΟΗΕ.
                        Είμαστε παντού. Είμαστε παρόντες σε όλα σε θέματα που απασχολούν τη διεθνή, την παγκόσμια κοινότητα. Είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά στα θέματά μας, είτε αφορούν στο Κυπριακό, στο Σκοπιανό, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είτε στη γειτονιά μας, τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Πάμε πάντα ένα βήμα μπροστά και έτσι θα προχωρήσουμε, και με σιγουριά, και με αυτοπεποίθηση, και με πρωτοβουλία.
                        Σε αυτή την προσπάθειά μας, κάνουμε επιθετική και εξωστρεφή πολιτική. Και σε αυτή την προσπάθεια, καλούμε όλους σε συνεργασία. Καλούμε και όλα τα κόμματα, μέσω των ευρύτερων συναινέσεων, διαβουλεύσεων και πρωτοβουλιών, να προβάλουμε μια ισχυρή και εξωστρεφή Ελλάδα.
                        Την επόμενη περίοδο, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για τις μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα. Αλλά έτσι πορεύτηκε πάντα το Κίνημά μας. Και αυτό μας δίδαξε ένας άνθρωπος, που έφυγε από κοντά μας σαν σήμερα, πριν από έντεκα χρόνια. Ένας άνθρωπος, ένας πραγματικός σύντροφος, που έδωσε όλη του την ψυχή για την Ελλάδα, αλλά και για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κύπρο, ο Γιάννος Κρανιδιώτης. Σήμερα, είναι για όλους μας ημέρα μνήμης για τον Γιάννο Κρανιδιώτη.
                        Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Θα ήθελα να κλείσω τη σημερινή μου παρέμβαση, με την πρότασή μου για το νέο Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος. Τον περασμένο Οκτώβριο, τη θέση αυτή, την ανέλαβε ο Σωκράτης Ξυνίδης. Και την ανέλαβε, σε μια περίοδο πρωτοφανούς δυσκολίας για τη χώρα.
                        Πολύ δύσκολη όμως ήταν και για το ΠΑΣΟΚ, αφού ήταν η περίοδος της μετάβασής μας στην Κυβέρνηση της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται οργανωτικά για το Κίνημά μας. Αλλά όπως είπε και ο ίδιος, ήταν και μια περίοδος κατά την οποία αναδείχθηκε μια νέα σχέση, μια νέα υγιής σχέση μεταξύ Κυβέρνησης και Κινήματος, μια σχέση διαφάνειας, ξεκάθαρων και ξεχωριστών ρόλων, αλλά και συμπληρωματικών ρόλων.
                        Ο ρόλος του Κινήματος, που δεν συμφιλιώνεται με την αντίληψη της νομής της εξουσίας, αλλά αναδεικνύει τον πραγματικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ, την έκφραση της κοινωνίας, τη διαβούλευση, την επεξεργασία προτάσεων, θέσεων και πολιτικής, όπως κάναμε προχθές στο διευρυμένο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά και του σωστού πολιτικού ελέγχου της πορείας των Υπουργείων και της Κυβέρνησης.
                        Θέλω λοιπόν να τον ευχαριστήσω ειλικρινά γιατί πέτυχε, η μετάβαση αυτή, όχι απλώς να γίνει ομαλά, αλλά γιατί μέσα σε μόλις λίγους μήνες, το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε και πάλι να εργάζεται καθημερινά, να παράγει πολιτική με δημιουργικότητα, στηρίζοντας στις δύσκολες στιγμές και τη χώρα, και την κρισιμότητα των αποφάσεών μας - που γνωρίζετε καλά.
                        Σωκράτη, και πάλι σε ευχαριστώ. Σε ευχαριστώ πολύ. Σου εύχομαι να έχεις την ίδια επιτυχία στα νέα σου καθήκοντα, στη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για τη Μακεδονία και τη Θράκη.
                        Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Για τη θέση του Γραμματέα, προτείνω τον φίλο, σύντροφο και Βουλευτή μας, Μιχάλη Καρχιμάκη. Τον γνωρίζετε όλοι.
                        Ο Μιχάλης, έχει δώσει σκληρές μάχες για το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο στις εύκολες, αλλά και στις δύσκολες ημέρες μας. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει το θετικό έργο του Σωκράτη. Είναι βγαλμένος μέσα από την κοινωνία, αγαπητός από όλους τους φίλους και τα μέλη του Κινήματός μας, όχι μόνο στο Λασίθι και την Κρήτη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Γνωστός για την προσήλωσή του στην πολιτική μας, αλλά και για την αποτελεσματικότητα της δουλειάς του - αυτής της δουλειάς που κάθε φορά αναλαμβάνει. Αυτά είναι τα εχέγγυα ότι θα πετύχει και στα νέα, δύσκολα καθήκοντα του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματός μας. Μιχάλη, καλή επιτυχία.
Τέλος, σε συνεργασία με το νέο Γραμματέα, σε επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα φέρω την πρόταση για τη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου.
Δεν έχουμε καταστατική υποχρέωση, αφού δεν έχουμε ξεπεράσει το όριο που προβλέπει το Καταστατικό, όμως έχουμε αυτοδεσμευτεί ότι δεν θα μετέχουν κυβερνητικά στελέχη στο Πολιτικό Συμβούλιο και αυτή μας την αυτοδέσμευση, θα την τηρήσουμε.
Στον ενδιάμεσο χρόνο, το παρόν Πολιτικό Συμβούλιο, με τη σημερινή του σύνθεση, θα συνεχίσει τη δουλειά του, θα συνεχίσει τον αγώνα και τη μάχη για τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Εύχομαι  και πάλι σε όλους καλή δουλειά, καλή μας επιτυχία και σας ευχαριστώ