Πολλαπλή ψήφο εμπιστοσύνης έδωσε ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο στην Ελλάδα, κατά τη συνάντηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.
Αμέσως μετά τη συνάντηση υπεγράφησαν 13 συμφωνίες, δύο διακρατικές και έντεκα επιχειρηματικές που υποδηλώνουν τη βούληση των δύο χωρών για εμβάθυνση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, ενώ το Πεκίνο έδωσε χειροπιαστή απόδειξη της επιθυμίας του να συμβάλει από κοινού με την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με την αγορά ελληνικών ομολόγων.
“Με τα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα, η Κίνα έχει ήδη αγοράσει ελληνικά ομόλογα και θα συμμετάσχει στην αγορά νέων ομολόγων που θα εκδοθούν από την Ελλάδα”, είπε ο κινέζος πρωθυπουργός και χαρακτήρισε την Ελλάδα τον πιο αξιόπιστο εταίρο της Κίνας στην ΕΕ και την Κίνα τον καλύτερο φίλο της Ελλάδας στην ιστορία....
Ο κ. Τζιαμπάο ανακοίνωσε επίσης μια σειρά μέτρων για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Η Κίνα, είπε, είναι διατεθειμένη να διπλασιάσει τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων και να ενθαρρύνει την Ελλάδα να διευρύνει το εμπόριο προς την Κίνα ώστε οι εμπορικές ανταλλαγές να αναπτυχθούν ισορροπημένα και βιώσιμα.
“Τα επόμενα 5 χρόνια είμαι πεπεισμένος ότι θα διπλασιαστεί ο όγκος εμπορίου στα 8 δις δολάρια”, δήλωσε.
Η Κίνα προτίθεται επίσης να ιδρύσει ένα ελληνο-κινεζικό αναπτυξιακό ταμείο με 5 δις δολάρια για να προσφέρει χρηματοοικονομική υποστήριξη στους έλληνες εφοπλιστές που κατασκευάζουν τα καράβια τους στην Κίνα.
Επίσης, η Κίνα θα αυξήσει τις επενδύσεις στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά ώστε να μπορεί να διαχειριστεί 800 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια και το 2015 η δυναμικότητα αυτή να φτάσει τα 3,7 δις .
Θα ενθαρρύνουμε, πρόσθεσε ο κινέζος πρωθυπουργός, τις κινεζικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα και έχω δώσει ήδη εντολή και να διοργανωθούν επιχειρηματικές και διερευνητικές αποστολές.
Αναφέρθηκε επίσης στην ενδυνάμωση της πολιτιστικής και τουριστικής συνεργασίας και ειδικά για την τελευταία είναι μία προοπτική στην οποία προσβλέπουμε ιδιαίτερα, όπως είπε ο κ Παπανδρέου.
“Ευχαριστούμε για την ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση για να βάλουμε τη χώρα μας σε τάξη”, είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, και πρόσθεσε: “Είναι ψήφος εμπιστοσύνης να αγοράζετε και να συνεχίσετε να αγοράζετε ελληνικά ομόλογα - ψήφος εμπιστοσύνης και στην ΕΕ- είναι ψήφος εμπιστοσύνης ότι αυξάνονται οι επενδύσεις σας στον Πειραιά για να γίνει ο διαμετακομιστικός κόμβος Κίνας -Ευρώπης, ψήφος εμπιστοσύνης να θέλετε να διπλασιάσετε τις ελληνικές εισαγωγές στην Κίνα και πολλές άλλες αποφάσεις, όπως το ελληνοκινεζικό ταμείο ανάπτυξης για ναυπηγοεπισκευές στην Κίνα, η έκκληση των επιχειρηματιών σας να επενδύσουν στην Ελλάδα”.
“Η βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας μας έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας αλλά αποτυπώνει και τη θετική διάθεση της φίλης χώρας προς την Ελλάδα”, δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός.
“Σήμερα με πνεύμα εξωστρέφειας , δημιουργικότητας, σταθερότητας, συνέπειας και σχεδιασμού προωθούμε δυναμικά τη σχέση μας με την Κίνα, όπως με το ίδιο πνεύμα προχωρούμε να ξεπεράσουμε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και να προχωρήσουμε με επιτυχία στο μέλλον. Ο ελληνικός λαός είναι υπερήφανος και αποφασισμένος να ξεπεράσει την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.
Ο κ. Τζιαμπάο, απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική κρίση και τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για το ξεπέρασμά της είπε: “Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό την εξυγίανση του δημοσιονομικού συστήματος. Παρατηρήσαμε επίσης τον κοινό μηχανισμό στήριξης από ΔΝΤ και ΕΕ και όλα αυτά τα μέτρα έχουν αποδώσει θετικά αποτελέσματα”.
“Είμαι πεπεισμένος”, υπογράμμισε, “ότι με τη διεθνή οικονομική ανάκαμψη θα ανακάμψει και η ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα στην ιστορία της απέκτησε πολύτιμο πνευματικό πλούτο και πιστεύω ότι με τη δική της προσπάθεια θα ξεπεράσει και αυτή τη δυσκολία”.
Απέπνεε συγκίνηση, όταν είπε ότι στην Ελλάδα νιώθει σαν στο σπίτι του, ότι η Κίνα όταν η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση είναι πρόθυμη να βοηθήσει στη βάση της ισότητας και χωρίς ιδιοτελή επιδίωξη και ότι οι γνήσιοι φίλοι φαίνονται στις δύσκολες στιγμές. Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ, πρόσθεσε, ότι πριν 60 χρόνια όταν εφαρμόστηκε αποκλεισμός κατά της Νέας Κίνας οι έλληνες εφοπλιστές τον έσπασαν και μας μετέφεραν αγαθά και εξοπλισμό.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα πρώτα ανοίγματα προς την Κίνα που έγιναν επί Α. Παπανδρέου και εξήρε τη συνεργασία της Κίνας στα διεθνή φόρα και τη συμβολή της στις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως στην αναμόρφωση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και την πάταξη της φτώχειας .
Δίνοντας το εύρος της ελληνοκινεζικής σχέσης που πάει πέρα από την οικονομική συνεργασία και πέρα από τα διμερή, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η σημασία αυτής της σχέσης δεν είναι μόνον οικονομική αλλά και πολιτική με επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Οι δύο πρωθυπουργοί, που συζήτησαν αρχικά κατ' ιδίαν και στη συνέχεια με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών, συζήτησαν και για τις σχέσεις της Κίνας με την ΕΕ, για την εμβάθυνση των οποίων, όπως είπε ο κ Παπανδρέου ενεργεί η Ελλάδα. Η Κίνα επίσης επιδιώκει την ενίσχυση της σινο-ευρωπαϊκής σχέσης και στηρίζει την πολιτική ενοποίηση της ΕΕ.
Ειδικά για την οικονομική κρίση, ο κ. Τζιαμπάο ανέφερε ότι “η Κίνα θα καταβάλει τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει τόσο τις χώρες της ευρωζώνης όσο και την Ελλάδα να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση”.
Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι η Ελλάδα εκτιμά τη στάση του Πεκίνου στα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα, με πρωταρχικό το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι στο δείπνο που θα ακολουθήσει θα συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών θεμάτων, όπως το Μεσανατολικό, το Ιράν και η Β. Κορέα.
Εξαίροντας τις διαχρονικές αξίες των δύο λαών, ως θεμέλιο της πολιτικής συνεργασίας, ο έλληνας πρωθυπουργός είπε καταλήγοντας ότι “στην εποχή της παγκοσμιοποίησης οι σταθερές είναι οι αξίες του σεβασμού του ανθρώπου, του περιβάλλοντος, της δικαιοσύνης , της πάταξης της φτώχειας. Οι αρχαίοι μας πολιτισμοί αναδεικνύουν αυτές τις σταθερές για να εξανθρωπίσουμε την παγκόσμια οικονομία.”
“Εξαίρω”, πρόσθεσε, “τις προσπάθειες της Κίνας για αναμόρφωση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αναμόρφωση των παγκόσμιων θεσμών διακυβέρνησης του πλανήτη , για να εμπεδώσουμε την ευημερία και την ανθρωπιά σε όλο τον κόσμο.”
Τις διακρατικές συμφωνίες εκ μέρους της ελληνικής πλευράς υπέγραψαν ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοίδης και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος.
Στις συνομιλίες παρέστησαν μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων κ Διαμαντίδης.
Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της COSCO
Τις εγκαταστάσεις της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά επισκέφθηκαν το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου με τον Κινέζο ομόλογο του Ουέν Τζιαμπάο, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη των εργασιών της Κινεζικής εταιρίας στην Ελλάδα.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε στον χαιρετισμό του ότι η παρουσία του Κινέζου Πρωθυπουργού στην Ελλάδα έχει πολλαπλή σημασία. Επεσήμανε ακόμη ότι ο Πειραιάς μετατρέπεται με την παρουσία της COSCO σε διαμετακομιστικό κόμβο των κινεζικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισε ότι Ελλάδα και Κίνα θα γίνουν πρωτοπόροι στην έρευνα, την τεχνογνωσία και την εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο για την ναυσιπλοΐα τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία του ειδικού ταμείου ανάπτυξης των Ελλήνων εφοπλιστών το οποίο θα βοηθάει στην ναυπήγηση ελληνικών πλοίων στην Κίνα. Όλα αυτά, είπε ο Πρωθυπουργός, είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στις προσπάθειες που καταβάλουμε να φύγουμε από την κρίση. Είπε ακόμη ότι με την παρουσία του κινέζου Πρωθυπουργού στην Ελλάδα ενισχύεται η στρατηγική θέση των δύο χωρών και ενδυναμώνονται οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας.
Ο κ. Τζιαμπάο, τόνισε ότι η Κίνα θα ενισχύσει το ειδικό ταμείο με 5 δισ δολάρια ΗΠΑ. Είπε ακόμη ότι έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα η λειτουργία ερευνητικού κέντρου εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης εκπομπής ρύπων της ναυτιλίας. Αναφέρθηκε στη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης για το προσωπικό και για τον εκσυγχρονισμό του σταθμού και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι ο σταθμός του Πειραιά θα αποτελέσει το διαμάντι της Μεσογείου.
Ο πρόεδρος του ομίλου της COSCO, Γουει Τζιαν Φού, παρουσίασε τα σχέδια της εταιρίας για το λιμάνι του Πειραιά και τόνισε ότι μέχρι το 2015 ο σταθμός θα μπορεί να εξυπηρετεί 3,7 εκατομμύρια κιβώτια.
Τους δύο Πρωθυπουργούς που έφθασαν στο σταθμό εν πλω συνόδευαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και της Κινεζικής αποστολής.
Την Κυριακή, στη 1 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός της Κίνας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο.
Νωρίτερα, στις 9:45 το πρωί, θα μεταβεί στη Βουλή, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Φίλιππος Πετσάλνικος και στις 10:30 θα μιλήσει στην αίθουσα της Γερουσίας, με θέμα «Ανάγκη να πείσουμε, κοινές (ενωμένες) προσπάθειες για να υπερκεράσουμε τις δυσκολίες».