Στην αρχή της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, είπαν τα εξής:
Κ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ήρθαμε να σας επιδώσουμε την έκθεση της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Πρόκειται για τις θέσεις της Επιτροπής για την προηγούμενη χρονιά, όπου καταγράφονται οι βασικές παρατηρήσεις της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ως συμβουλευτικού οργάνου της Πολιτείας, για μια σειρά από ζητήματα που, όπως γνωρίζετε και εσείς, στη χώρα μας είναι ανοιχτά και καυτά.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να σας συγχαρώ και εσάς, ως Πρόεδρο, αλλά και ολόκληρη την Επιτροπή, γιατί η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μια καθοριστική δουλειά για την ποιότητα της δημοκρατίας. Έχετε συμβάλει και έχετε βοηθήσει και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της σημερινής Κυβέρνησης, όπως είναι τα θέματα της υπηκοότητας των μεταναστών, και του δικαιώματος συμμετοχής στις εκλογές ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών.
Επίσης έχετε συμβάλει στο μεγάλο πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας και στο οποίο η Ελλάδα έχει μείνει πίσω, που είναι το θέμα του ασύλου των προσφύγων. Και πρέπει να δώσουμε βάρος σε αυτό το θέμα. Όπως πάντα, συμβάλετε και στο θέμα της διαφάνειας στη χώρα μας, για να μπορεί να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός τη λειτουργία του κράτους, τα δικαιώματά του, για να χτυπήσουμε τη διαφθορά και να μπορέσουμε πραγματικά να φτιάξουμε μια ευνομούμενη Πολιτεία.
Σε αυτά έχετε συμβάλει τα μέγιστα και θέλω να σας συγχαρώ.
Κ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ευχαριστούμε πολύ και να πούμε ότι ειδικά το ζήτημα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, έρχεται με ένα νέο τρόπο στο προσκήνιο στη δεδομένη συγκυρία, τη συγκυρία της οικονομικής κρίσης, η οποία δεν αφήνει ανεπηρέαστη καμιά πτυχή του ευρέως φάσματος των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όπως είναι και τα κοινωνικά δικαιώματα.
Κ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Όπως είναι και τα κοινωνικά δικαιώματα. Και η Επιτροπή δούλεψε πάρα πολύ τη χρονιά που πέρασε και για τις ίδιες τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και του Μνημονίου στα δικαιώματα του ανθρώπου, καθώς και για ζητήματα εργασιακών δικαιωμάτων, υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας. Και βέβαια, όπως και εσείς είπατε, δουλέψαμε πάρα πολύ και στο ζήτημα της πολιτογράφησης των μεταναστών στην Ελλάδα, που θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και για τα μεγάλα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στη διαδικασία του ασύλου, κενά που δημιουργούν και πρακτικά προβλήματα στην καθημερινότητα τόσο των ανθρώπων αυτών όσο και των Ελλήνων πολιτών.
Από εκεί και πέρα βέβαια, χρονίζοντα προβλήματα που εμείς επισημαίνουμε, αλλά όπου χρειάζεται η αρωγή και η έντονη βούληση της Πολιτείας, είναι τα ζητήματα του σωφρονιστικού συστήματος, τα μεγάλα προβλήματα στις φυλακές, τα ζητήματα της συμπεριφοράς των αστυνομικών οργάνων και πολλές φορές, της ατιμωρησίας που συναντάμε εκεί. Και με την έννοια αυτή, θεωρούμε ότι έχει και μία συμβολική σημασία η συγκυρία μετά τη χθεσινή δικαστική απόφαση, γιατί θυμίζω ότι την προηγούμενη φορά που συναντηθήκαμε ήταν το Δεκέμβριο του 2008, όταν υπήρχε τότε μια έντονη δυσαρέσκεια μεγάλου τμήματος της κοινής γνώμης για τη συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων.
Και τέλος, έχουμε σταθεί πάρα πολύ στα ζητήματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης και εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων από την πλευρά της Διοίκησης.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχετε δίκιο. Την ευνομία πρέπει πρώτα να τη δείχνει η ίδια η Πολιτεία, είτε πρόκειται για τις δικαστικές Αρχές, είτε για τις αστυνομικές Αρχές, είτε για την εκτελεστική εξουσία. Και βεβαίως, σε μια στιγμή δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, τώρα είναι η ώρα που χρειάζεται να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των πολιτών και ιδιαίτερα τα κοινωνικά δικαιώματα, ώστε να μπορούν να αισθάνονται σιγουριά και ασφάλεια.
Γι’ αυτό νομίζω ότι το έργο σας είναι σημαντικό και πάντα συμβουλευτικό, ουσιαστικά και προς την Πολιτεία. Και εμείς έτσι σας βλέπουμε και έτσι σας χρειαζόμαστε. Και πάλι συγχαρητήρια.
Κ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ευχαριστούμε πολύ. primeminister.gr