Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης

Μία σειρά από νομοσχέδια πήραν την έγκριση του υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας, θέτοντας- μεταξύ άλλων- επί τάπητος και μέτρα υπέρ της στήριξης της απασχόλησης και ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων. 


Στο επίκεντρο το πακέτο των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης που θα ανακοινώσει την Τρίτη ο πρωθυπουργός. Το πακέτο για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της αγοράς εργασίας περιλαμβάνει επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για 200.000 εργαζόμενους με στόχο τη διατήρηση 400.000 θέσεων εργασίας.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού,Παύλος Γερουλάνος, παρουσιάζει στο υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου για τον κινηματογράφοτο οποίο τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση οπότε και αναμένονται οι αντιδράσεις του κινηματογραφικού χώρου......


Παρουσιάστηκε ο νόμος-πλαίσιο για τα απόβλητα

Τις διαδικασίες για την παραγωγή και διαχείριση των αποβλήτων
, ώστε να εξασφαλίζεται ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, θεσπίζει η Ελλάδα με το σχετικό νόμο-πλαίσιο, που παρουσίασε στο υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη. 

Νομοσχέδιο για Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη

Το νομοσχέδιο που καθορίζει τη διαδικασία απαλλοτριώσεων και αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων στις περιοχές από τις οποίες θα διέλθει ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη παρουσιάστηκε στο υπουργικό Συμβούλιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, μίλησε για "σημαντικό έργο" και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο καταδεικνύει πως η Ελλάδα το επιθυμεί ειλικρινώς και δεν θέτει προσκόμματα για την υλοποίησή του. Προς αυτήν την κατεύθυνση, είπε ο πρωθυπουργός, υπάρχει στενή συνεργασία με τη ρωσική πλευρά.

Με το νομοσχέδιο καθορίζονται:

    o Το καθεστώς περιορισμών κυριότητας που πρέπει να επιβληθούν στους ιδιοκτήτες, νομείς ή κατόχους των ακινήτων από τα οποία θα διέλθει ο αγωγός.

    o Το καθεστώς των απαλλοτριώσεων των απαραιτήτων εκτάσεων.

    o Το καθεστώς των αποζημιώσεων προς τους ιδιοκτήτες, νομείς ή κατόχους των εκτάσεων αυτών.

Η αποζημίωση ίση με το 25% της εμπορικής αξίας των ακινήτων κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού, για τους περιορισμούς που επιβάλλονται στη δόμηση και την εκμετάλλευση σε ζώνη πλάτους 5 μέτρων, δεξιά και αριστερά από τον άξονα του αγωγού.