Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

"Δεν έχω πρόθεση να πάμε σε εθνικές εκλογές αλλά..."

Ολοκληρώθηκε πριν απο λιγο η διακαναλική συνέντευξη του  πρωθυπουργου Γιώργου Παπανδρέου από το Μέγαρο Μαξίμου. Εριξε το χαρτι των πρόωρων εθνικών εκλογών, δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, έκανε αναφορά σε "επαναδιαπραγμάτευση επαχθών όρων", ζήτησε ψήφο ευθύνης στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
 Τα κύρια σημεία:

- Αν δω ότι η χώρα μπαινει σε αδιέξοδο όλα θα συναθροιστούν. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη δημοκρατία, υπάρχει ο κυρίαρχος λαός

-Κάνω προσκλητήριο ευθυνης στα εκατομμύρια των πολιτών που δεν θέλουν η τιτάνια προσπαθεια να μην μεινει στη μέση. Να ρίξουμε ψήφο ευθύνης απέναντι στην ψήφο διαμαρτυρίας.

-Νέα μέτρα που θα αγγίζουν μισθούς και συντάξεις δεν θα υπάρξουν.  Ο κ. Ολι Ρεν μπορει να λέει ότι θέλει, εμείς έχουμε όμως τη δική μας κόκκινη γραμμή.

-Επαναδιαπραγμάτευση επαχθών όρων:  Αν δουν ότι είμαστε συνεπείς, τότε μπορόυν και αυτοι να δεχθούν άλλες λύσεις, όπως επιμήκυνση της αποπληρωμής.


Τι λέει ο πρωθυπουργός  λεπτό προς λεπτό
: ....


-ΔΕΚΟ: Δεν μπήκαμε στη λογική των απολύσεων, παρα ότι ακόμα και ο Κάστρο απέλυσε. Απο δω και πέρα πολυ πιο ορθολογική η πορεία του κράτους.

- (φοροδιαφυγή) Πρέπει και η δικαιοσυνη να αλλάξει στάση, δεν μπορεί να χρειάζεται 7 χρόνια την εκδίκαση μιας υπόθεσης.

-Θα μπορούσαμε να είχαμε κόψει σπατάλες και όχι συντάξεις, αλλά δεν είχαμε χρόνο, είχαμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού. Αναλάβαμε την κυβερνηση αργά. Η πάταξη της διαφθοράς δεν γίνεται με μια απόφαση.

- Ο αγωνας για την ανεξαρτησια είναι στο DNA του ΠΑΣΟΚ. Αλλά είμαστε σε επιτήρηση, λόγω της ΝΔ. Ομως εμείς έχουμε την ευθύνη των αποφάσεων. Και θέλουμε να φύγουμε το γρηγορότερο από την επιτήρηση.

-Εφόσον είμαστε συνεπεις το μνημόνιο σταματάει το 2013.

- (άρση φορολογικού απορρήτου) Είναι μια πράξη που θα βοηθήσει κατά της φοροδιαφυγής.

-Χτυπήσαμε τα συμπτώματα, αλλά τα αίτια είναι η σπατάλη, η διαφθορά, η κακή διαχειριση. Καναμε σε 1 χρόνο ο,τι δεν έγινε δεκαετιες. Χρειάζεται και ένα άλλο αναπτυξιακό πρότυπο, τώρα ξεκινά το πρόγραμμα της πράσινης ανάπτυξης.

-Κανένας δεν μας διαφεντεύει, αλλά ορίσαμε την τύχη με αρνητικό τρόπο τα τελευταία χρόνια. Στο εξωτερικό δεν μας πίστευαν, σήμερα όμως υπάρχει αξιοπιστία, μας ακούνε. Το έλλειμμα αν είναι μεγαλύτερο, η τρόικα αναγνωρίζει ότι δεν είναι ευθύνη αυτης της κυβέρνησης.  Επαναδιαπραγμάτευση σημαίνει ότι θέλουν και αυτοί να σωθεί η Ελλάδα, για δικούς τους λόγους. Θέλουν ανάπτυξη στην Ελλάδα. Και αν αυτοι δουν ότι είμαστε συνεπείς, τότε μπορόυν και αυτοι να δεχθούν άλλες λύσεις, όπως επιμήκυνση της αποπληρωμής. Αναλαμβάνω τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα.

-Ζήτησα από τους ευρωπαιους να συμφωνήσουν να μειωθούν οι φόροι στο μισό, αλλά να εγγυηθούν ότι θα πληρωθούν οι μισθοί. Δεν το εγγυώνται.

- Η ΕΕ ενέκρινε το πρόγραμμα θεσμικων αλλαγων που παρουσίασα μετά τις εκλογες, κανένας όμως δεν μπορούσε να προβλέψει το μένος των αγορών. Η Ευρώπη άργησε να αντιδράσει.

- Λεφτά πράγματι υπάρχουν αλλά έχουν σπαταληθεί - κάνουμε βήματα για το νοικοκύρεμα.

-Τα τελευταία 5,5 χρόνια πολλά τα λόγια, δεν έγινε τίποτα, ΄παρολίγο να βουλιάξουμε. Το επίσημο ελληνικο κράτος ξεδιάντροπα έστειλε ψευδή στοιχεια στην ΕΕ δυο ημερες πριν από τις εκλογές του 2009. Εμείς χτίζουμε την αξιοπιστία με κόπο.

- Νέα μέτρα που θα αγγίζουν μισθούς και συντάξεις
δεν θα υπάρξουν. Να δούμε εκεί όπου υπάρχει σπατάλη και διαφθορά να τη χτυπήσουμε.  Ο κ. Ολι Ρεν μπορει να λέει ότι θέλει, εμείς έχουμε όμως τη δική μας κόκκινη γραμμή.

-Παίζονται παιγνίδια από την αντιπολίτευση και από κάποιους που θέλουν να ανακόψουν την πορεία της χώρας.

-Το πολιτικό κόστος το αναλαμβάνω. Δεν είναι στόχος μου να πάμε σε εκλογές (βουλευτικές). Το 2011 παίρνουμε αποφάσεις θεσμικών αλλαγών, όχι νέα μέτρα που λέει η αντιπολίτευση. Υπάρχουν δυνάμεις που θελουν να κόψουν την πορεία. Αν δω ότι η χώρα μπαινει σε αδιέξοδο όλα θα συναθροιστούν. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη δημοκρατία, υπάρχει ο κυρίαρχος λαός.  Θα συναθροιστούν και στο εξωτερικό. Δεν έχω πρόθεση να πάω σε εθνικές εκλογές, αλλά αν βαρύνει η κατάσταση, ο λαός έχει το λόγο. Μια αδυνατισμένη κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερη δυσκολια να κάνει επαναδιαπραγματευση των επαχθών όρων.

-Υπάρχουν αγορές που θέλουν να αποτύχει η χώρα, που έχουν επενδύσει δισ. στην ήττα της Ελλάδας.

-Θα μιλήσω με απόλυτη ειλικρίνεια. Μπροστα στη σιγουρη χρεοκοπια δεν δείλιασα. Ο πολίτης έκανε θυσίες. Πετύχαμε το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης. Βλέπουμε φως στο τούνελ. Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις. Αν τωρα λυγίσουμε, θα χαθούν οι κόποι και οι θυσιες, θα κατρακυλήσουμε στο παρελθόν.  Μπορεί να ξαναβρεθούμε στη λαίλαπα. Δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα στην οποία κάθομαι. Είμαι αποφασισμενος για την αλλαγή. Αλλα δεν αρκεί η δική μου απόφαση- κάνω προσκλητήριο ευθυνης στα εκατομμύρια των πολιτών που δεν θέλουν η τιτάνια προσπαθεια να μην μεινει στη μέση. Να ρίξουμε ψήφο ευθύνης απέναντι στην ψήφο διαμαρτυρίας.

-Ο συναγερμός δεν έχει λήξει, η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα. Να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω. Το 2011 δεύτερο κρισιμο ημιχρονο. Το 2012 η αναπτυξη θα αποκτήσει θετικό προσημο και το 2013 η χρονιά εξόδου από το Μνημόνιο.

-Η αξιωματικη αντιπολίτευση που σήμερα μιλάει για μαγικές συνταγές είναι αυτη που μας έφερε εδώ, που λιποτάκτισε μπροστά στις ευθυνες της. Ας μας πει καθαρά τι προτείνει, ας μην κρύβεται πίσω από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.