Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Δήλωση Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων

Ολοκλήρωσα πριν από λίγο, ένα κύκλο επαφών με όλους  τους πολιτικούς Αρχηγούς. Μπροστά μας, έχουμε την κρίσιμη διαπραγμάτευση, στις 11 και 25 Μαρτίου. Αφορά στο μέλλον της Ευρώπης, αλλά και της χώρας μας.
Ενημέρωσα τους πολιτικούς Αρχηγούς ότι, θέση μας σε αυτή τη διαπραγμάτευση, είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια  συνολική λύση, και αυτή τη μάχη θα δώσουμε.
Ζήτησα από όλους  να αναλάβουν τις ευθύνες τους, στηρίζοντας αυτή την εθνική προσπάθεια που κάνουμε. Αυτή η προσπάθεια αφορά  όλους μας.
Πολλά θέματα είναι ανοιχτά, δηλαδή σε διαπραγμάτευση: η ευρωπαϊκή  οικονομική διακυβέρνηση, το λεγόμενο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», ο μελλοντικός μηχανισμός στήριξης, οι όροι εξυπηρέτησης του χρέους από τα κράτη – μέλη που....αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως είναι και η πατρίδα μας.
Υπάρχουν κι άλλα θέματα, όπως αυτά της έκδοσης ευρωομολόγων και της επιβολής φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, που αποτελούν μια πρόταση η οποία σήμερα υπερψηφίστηκε, με σημαντική πλειοψηφία, στην Ευρωβουλή.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι η σταθερότητα της Ευρωζώνης  απαιτεί συνολική λύση και, σε αυτή τη συνολική λύση, θα επιμείνουμε. Ήδη, δουλεύουμε σκληρά και δημιουργικά  για μια τέτοια λύση στο Ευρωπαϊκό  Συμβούλιο.
Αλλά η λύση, πρέπει να είναι και πραγματική λύση. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αιφνιδιάζεται από τις αγορές, ούτε να φαίνεται ότι σέρνεται πίσω από αυτές. Δίνουμε μια πραγματική μάχη δημοκρατίας στην Ευρώπη, προκειμένου οι αγορές να λειτουργούν προς όφελος των πολιτών.
Βασική μας επιδίωξη είναι η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Και αυτό, θα είναι καλό για την Ελλάδα, αλλά θα είναι καλό και για την Ευρώπη.
Όπλα μας, στη διαπραγμάτευση αυτή: οι πρωτόγνωρες προσπάθειες  και θυσίες των Ελλήνων πολιτών, για να αντιμετωπίσουμε το χρέος, αλλά και τα βαθιά και χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Η συνέπειά μας και η αξιοπιστία μας, που ανακτούμε κάθε μέρα. Ο λόγος μας, που έχει πλέον αξία. Και η πεποίθηση ότι, το ελληνικό ζήτημα είναι και ευρωπαϊκό ζήτημα, και το ευρωπαϊκό ζήτημα είναι και ελληνικό ζήτημα.
Δίνουμε μια μάχη, για  να πετύχουμε ό, τι καλύτερο για τη χώρα. Και θα συνεχίσουμε όλοι μαζί την προσπάθεια να σταθεί η πατρίδα στα πόδια της, για να αλλάξουμε και να μην ξαναζήσει η χώρα παρόμοιες δύσκολες καταστάσεις και στιγμές.
Πίστη μου πάντα, ότι  θα τα καταφέρουμε.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα, 8 Μαρτίου 2011
>> Το βίντεο της δήλωσης.