Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ, ΤΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ     
1. Σε λίγες εβδομάδες, αν όλα πάνε καλά, θα τεθεί σε εφαρμογή η ιστορική Συμφωνία του Ιουλίου για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας.
-          Αν όλα πάνε καλά, από το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου, το 2012, η Ελλάδα θα περάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της. Θα ξοδεύουμε δηλαδή, με την εξαίρεση των τόκων, λιγότερα από όσα εισπράττουμε ως κράτος, μετά από πολλά χρόνια.
2. Αυτά τα δύο ορόσημα, η εφαρμογή της ιστορικής Συμφωνίας του Ιουλίου μέχρι το τέλος του χρόνου και το πρωτογενές πλεόνασμα από τα μέσα του επόμενου χρόνου, είναι οι δύο εξελίξεις που θα βάλουν οριστικό τέλος στην ανασφάλεια. Την ανασφάλεια που ζούμε όλοι μας. Ανασφάλεια από το μέγεθος και την ένταση της πίεσης που μας έρχεται κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή από το εξωτερικό.
-          Μπορούμε να βάλουμε τέλος στην ανασφάλεια. Είμαστε κοντά. Πολύ κοντά. Δεν πρέπει να λυγίσουμε. Δεν πρέπει να κάνουμε σε κανέναν τη χάρη να κατεβάσουμε τα χέρια. Σε κανέναν από αυτούς έχουν τζογάρει πάνω στην αποτυχία της χώρας.
3. Έχουμε διαψεύσει κάθε καταστροφολόγο μέχρι τώρα. Πέρα από αυτούς που συστηματικά μιζεριάζουν και καταστροφολογούν στο εσωτερικό, πέρα από αυτούς που έχουν συμφέρον να μας δουν να καταστρεφόμαστε, κανείς, κανείς θεσμικός μας εταίρος δεν λέει «η Ελλάδα απέτυχε».    
-          Όλοι λένε ότι οι Έλληνες αξίζουμε εύσημα για αυτά που κάναμε ως τώρα. Ότι μέσα σε μήνες έγιναν πράγματα που καθυστερούσαν δεκαετίες.
-          Αλλά πρέπει να πάμε γρηγορότερα. Να διορθώσουμε όσα λάθη έγιναν. Να καλύψουμε όσες αποκλίσεις δημιουργήθηκαν. Να επιταχύνουμε όσες μεταρρυθμίσεις έχουν μείνει πίσω.
4. Ναι, γίνονται λάθη. Ναι πολλές φορές η διοίκηση αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Ναι, πολλές φορές αποφάσεις της δικαιοσύνης τινάζουν στον αέρα κάθε προσπάθεια εμπέδωσης της ευνομίας. Αλλά όποιο εμπόδιο κι αν υπάρξει, πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μην κινδυνεύσει η σταθερή πορεία της χώρας, να μην κινδυνεύσει η ασφάλεια του ελληνικού νοικοκυριού.
-          Να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μην κινδυνεύσει η υλοποίηση της ιστορικής Συμφωνίας του Ιουλίου.
-          Να κάνουμε όποια αλλαγή χρειάζεται για να αλλάξει ριζικά η Ελλάδα και να μην ξαναπεράσει καμία γενιά στο μέλλον όσα περνάμε εμείς σήμερα.
5. Η Οδύσσεια του έθνους μας συνεχίζεται. Ο δρόμος που έχουμε επιλέξει είναι δύσκολος. Ανηφορικός.
-          Λάθη δεν συγχωρούνται. Καθυστερήσεις δεν δικαιολογούνται. Πράγματα που καθυστερούν δεκαετίες, πρέπει να γίνουν σε μήνες. Νοοτροπίες βαθειά ριζωμένες, να αλλάξουν μεμιάς.
-          Πολλές φορές, αυτό που πρέπει να κάνουμε μοιάζει αδύνατο. Κάθε λίγο και λιγάκι περνάμε και μία δοκιμασία. Ένα νέο εμπόδιο ορθώνεται μπροστά μας. Και αυτό μας φέρνει πολλές φορές όλους στα όρια μας - ως άτομα, ως κοινωνία.
-          Αλλά είμαστε ακόμα εδώ. Όταν στα τέλη του 2009 μας είχαν όλοι τελειωμένους.
6. Ποιοι κραυγάζουν «αποτύχατε»; Είναι κυρίως αυτοί που εγκατέλειψαν την Ελλάδα στα πρόθυρα χρεοκοπίας (και όσοι τους προστάτευαν και τους βάφτιζαν "καταλληλότερους") και τώρα παριστάνουν τους τιμητές. Αυτοί όχι μόνο απέτυχαν - λιποτάχτησαν.
-          Εμείς όχι μόνο δεν αποτύχαμε αλλά, παρά τα λάθη, εξακολουθούμε να κρατάμε την Ελλάδα ζωντανή και να την αλλάζουμε. Ελλάδα που την εγκατέλειψαν κλινικά νεκρή οι προηγούμενοι.
7. Όποιος πιστεύει ότι έχει άλλες λύσεις - να τις πει ξεκάθαρα. Αλλά κανένας δεν έχει.
-          Για αυτό και κανένας δεν θέλει να έλθει στη θέση της σημερινής κυβέρνησης. Κανένας.
8. Ναι, Πονέσαμε και θα πονέσουμε. Ο δρόμος της σωτηρίας και της αλλαγής είναι ο δύσκολος δρόμος.
-          Αλλά είναι ο δρόμος που εγγυάται ότι δεν θα κινδυνεύσει ούτε η σταθερή πορεία της χώρας, ούτε η ασφάλεια του νοικοκυριού.
-          Υπάρχει και ένας ευκολότερος δρόμος. Ο δρόμος με τα εύκολα, παχιά λόγια, αλλά τις ανύπαρκτες πράξεις. Ο δρόμος που λέει ότι μπορούμε με μερεμέτια και ημίμετρα να συνεχίσουμε να ζούμε αμέριμνα χωρίς να αλλάζουμε και τίποτα ουσιαστικό. Είναι ο δρόμος που ακολουθήσαμε την χαμένη για την Ελλάδα πενταετία 2004-2009. Ο δρόμος της καταστροφής.    
9. Η Ελλάδα όμως δεν γυρίζει πίσω. Μπήκε οριστικά στο δρόμο της σωτηρίας και της αλλαγής και δεν θα αφήσουμε κανέναν να υπονομεύσει την εθνική προσπάθεια. Γιατί την ώρα της κορύφωσης της εθνικής προσπάθειας, κάποιοι συνεχίζουν να δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη με θεωρίες συνομωσίας. Λένε, ουσιαστικά...
-          ότι δεν υπήρχε και μεγάλο πρόβλημα το 2009,
-          ότι το έλλειμμα δεν είχε ξεφύγει και τόσο,
-          ότι το χρέος δεν ήταν και τόσο μεγάλο πρόβλημα,
-          ότι φουσκώθηκε το έλλειμμα,
-          ότι όλα έγιναν γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήθελε σώνει και καλά να φορτωθεί το Μνημόνιο, την Τρόικα, το ΔΝΤ στο κεφάλι της, να υποφέρει η ίδια και να κάνει όλη την Ελλάδα να υποφέρει χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος αλλά για την εξυπηρέτηση άλλων, απροσδιόριστων συμφερόντων...
10. Αυτοί οι κάποιοι έφταναν στο σημείο να απειλούν μάλιστα και με Εξεταστικές...
-          Νομίζουν ότι φοβόμαστε; Νομίζουν ότι φοβάται κανείς στο ΠΑΣΟΚ;
11. Εξεταστική εδώ και τώρα λοιπόν για να τα πούμε και να τα δούμε όλα. Εξεταστική για όλα τα δημοσιονομικά και στατιστικά στοιχεία όλη την τελευταία δεκαετία. Αυτό ανακοίνωσε χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
-          Για να δούμε πότε παίχτηκαν πράγματι άθλια παιχνίδια με τα νούμερα και πότε αποτυπώθηκε επακριβώς η πραγματικότητα.  
-          Για να δούμε ποιοι πυροβόλησαν εν ψυχρώ την αξιοπιστία της Ελλάδας και ποιοι παλεύουν να την αποκαταστήσουν.
-          Για να δούμε ποιοι εγκλημάτησαν εις βάρος της χώρας και ποιοι σηκώνουν σήμερα το σταυρό με τα εγκλήματα των πρώτων.  
12. Αρκετά ανεχτήκαμε την αθλιότητα. Δεν πάει άλλο κάποιοι να έχουν βάλει πυρκαγιά στη χώρα, να έχουν φύγει και να ζητάνε και τα ρέστα. Αρκετά πια. Ήρθε η ώρα να αναμετρηθούμε όλοι με την αλήθεια.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΥΓΝΩΜΗ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΕΡΕΦΩΝΑ ΤΟΥ;    
1. Γράφαμε προχθές (βλ. εδώ) για τα ψέματα που εκστόμισε ο κ. Σαμαράς στη Δ.Ε.Θ. αναφορικά με τις προσλήψεις στο δημόσιο και αναπαρήγαγαν τα ενδοκομματικά και εξωκομματικά του φερέφωνα.
§         Α. Σαμαράς, 18/9/2011: «...Υπάρχει το κόμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.., 25.000 άτομα διορίστηκαν από την πίσω πόρτα...»
2. Χθες το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δημοσιοποίησε συγκεκριμένα στοιχεία - κόλαφο για τα ψέματα Σαμαρά.
3. Από τα αναλυτικά στοιχεία των προσλήψεων για τα έτη 2010 και 2011, προκύπτει ότι:
§         Για τα έτη 2010 και 2011 εκδόθηκαν μόλις 7.385 εγκρίσεις νέων προσλήψεων τακτικού προσωπικού (5.190 για το 2010 και 2.195 για το 2011), έναντι περίπου 80.000 αποχωρήσεων.
§         Ο αριθμός των συμβασιούχων (έργου, ορισμένου χρόνου και stage) το 2009 ανήρχετο σε περίπου 120.000 απασχολούμενους και σήμερα ανέρχεται σε 35.000, δηλαδή έχουμε μείωση 70%!
§         Από το 2009 έως σήμερα ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων στο δημόσιο, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, μειώθηκε κατά 200.000 άτομα περίπου.
§         Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «έχει παγώσει» περισσότερους από 9.000 διορισμούς μονίμων, για τους οποίους έχουν εκδοθεί οριστικά αποτελέσματα από το ΑΣΕΠ ή από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
§         Όλες οι διαδικασίες προσλήψεων από τότε που ανέλαβε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γίνονται με το νόμο του ΑΣΕΠ.
Διαβάστε εδώ όλα τα αναλυτικά στοιχεία.
4. Το τραγικό είναι ότι για να καλύψει τα ψέματα που είπε ο αρχηγός του, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. ψεύδεται λέγοντας ότι έκθεση του ΑΣΕΠ για το 2010 αναφέρεται στην κάλυψη 25.850 θέσεων με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και 3.353 θέσεων με συμβάσεις έργου...
§         Η έκθεση όμως του ΑΣΕΠ (διαβάστε εδώ) δεν αναφέρεται σε 25.850 προσλήψεις (σελ.39), αλλά στο ότι ήλεγξε «2.327 ανακοινώσεις που αφορούσαν 25.850 θέσεις» (!) και ότι το ΑΣΕΠ δεν αναφέρεται σε 3.353 προσλήψεις, αλλά στο ότι ήλεγξε «580 ανακοινώσεις που αφορούσαν σε 3.353 θέσεις» (!!).
Διαβάστε εδώ όλα τα αναλυτικά στοιχεία.
5. Συγνώμη θα έχει την τσίπα να ζητήσει κανένας από τη Ν.Δ. για τα ψέματα που είπαν; Ο εκπρόσωπος τους δύσκολο. Ο κ. Σαμαράς ίσως; Τα τηλεοπτικά του φερέφωνα;


ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΣΑΜΑΡΑ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΕΡΕΦΩΝΩΝ ΤΟΥ) ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2009   
1. Είπε ο κ. Σαμαράς το ψέμα του στην ομιλία του στη Δ.Ε.Θ.: «Τα 10 από τα 36 δισεκατομμύρια έλλειμμα του 2009 ήταν δημιούργημα του τελευταίου τρίμηνου! Όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ...Όταν ξέφυγε ο έλεγχος σε όλα...Όταν αρνήθηκε να πάρει μέτρα...Όταν ματαίωσε και τα μέτρα που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση...».
2. Είπαν και τα φερέφωνά του μετά ότι η Ν.Δ. άφησε το έλλειμμα στο 8-9% άντε 10%, για το υπόλοιπο έλλειμμα του 2009 έφταιγε το ΠΑΣΟΚ.
3. Δυστυχώς για τον αρχηγό της Ν.Δ. (και τα φερέφωνά του) όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το έλλειμμα ξέφυγε τελείως το 2009 εξαιτίας της καταστροφικής διαχείρισης της κυβέρνησης που υπηρέτησε. Για αυτό και φυγομάχησαν όλοι μαζί, όταν αντιλήφθηκαν που οδηγούσαν τη χώρα.
§         Ακόμη και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Παπαθανασίου είχαν χαρακτηριστεί ανεπαρκή από την Ε.Ε. για να συγκρατήσουν το έλλειμμα από το να ξεφύγει σε διψήφιο ποσοστό, όπως έλεγε ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Junker σε επιστολή του.

Συγκεκριμένα, στο σκέλος των εσόδων:
α) Εισροές από Ε.Ε. - Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στον προϋπολογισμό του 2009 ο στόχος για είσπραξη από την Ε.Ε. ήταν 3,5 δισ. ευρώ. Στο 10μηνο του 2009 είχαν εισπραχθεί μόλις 1,45 δισ. ευρώ περίπου ενώ για το σύνολο του 2009 οι εισπράξεις ανήλθαν σε 1.8 δισ. ευρώ., δηλαδή 1,7 δισ. ευρώ λιγότερα από τον στόχο.
§         Πιστεύει στα αλήθεια η Ν.Δ. ότι στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2009 θα εισέπραττε 2 δισ. ευρώ ή μήπως ο στόχος είχε τεθεί σκοπίμως ψηλά προκειμένου να φαίνεται μικρότερο το έλλειμμα;
β) Αύξηση επιστροφών φόρων. Στο 9μηνο του 2009 η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ήδη επιστρέψει 3,5 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος στον προϋπολογισμό ήταν 3,3 δισ. Δηλαδή στο 9μηνο είχε ήδη ξεπεράσει τον ετήσιο στόχο στις επιστροφές φόρων. Τελικά οι επιστροφές για το 2009 έφτασαν περίπου στα 5 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 1,7 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού του 2009.
§         Δηλαδή τι υποστηρίζει σήμερα η Ν.Δ.; Ότι έπρεπε να συγκρατούσαμε τις επιστροφές φόρων για να φαίνεται μικρότερο το έλλειμμα του 2009 και να επιβαρυνθεί το έλλειμμα του 2010; Αλήθεια μήπως υπήρχαν επιστροφές φόρου που έγιναν στην αρχή του 2009 και δεν είχαν τακτοποιηθεί λογιστικά;
γ) Ημιυπαίθριοι. Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε θέσει ως στόχο είσπραξης από την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων που προωθούσε τα 1,15 δισ. ευρώ (Ιούνιος 2009). Ακόμα και σήμερα η ΝΔ ισχυρίζεται ότι το μέτρο θα είχε απόδοση 1,5 δισ. Έως τα μέσα του Νοεμβρίου του 2009 είχαν εισπραχθεί μόλις 23 εκατ. περίπου (!)
§         Με ποια υποδομή η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα εισέπραττε μέσα σε ένα δίμηνο 1,1 δισ. ευρώ;
δ) Φόρος σε τυχερά παιγνίδια. Λόγω αδυναμίας εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορούσε τα τυχερά παιχνίδια υπήρξε μεγάλη αστοχία του μέτρου που υποτίθεται ότι θα απέδιδε 350 εκ. ευρώ.

Στο σκέλος των δαπανών:
α) Επιχορήγηση ασφαλιστικών ταμείων. Ο στόχος του προϋπολογισμού του 2009 ήταν η επιχορήγηση να φτάσει τα 9,3 δισ. ευρώ. Τελικά χρειάστηκαν 11,8 δισ., δηλαδή υπήρξε απόκλιση 2,5 δισ. ευρώ., γιατί κατέρρευσαν οι ασφαλιστικές εισφορές και αυξήθηκαν κατακόρυφα οι δαπάνες των ταμείων υγείας το 2009, με αποτέλεσμα να χρειαστεί έκτακτη επιχορήγηση. Χαρακτηριστικό είναι πως ο ΟΑΕΕ, ενώ στον προϋπολογισμό του 2009 εμφάνιζε πίστωση 320 εκατ., τελικά χρειάστηκε να χρηματοδοτηθεί με πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ το ΙΚΑ με πρόβλεψη 2,6 δισ. στον προϋπολογισμό του 2009 τελικά χρειάστηκε 4 δισ.
§         Σύμφωνα με τη Ν.Δ. δεν έπρεπε να καλύψουμε τις συντάξεις των εκατομμυρίων ασφαλισμένων στα Ταμεία; Δεν έπρεπε να καλύψουμε την μαύρη τρύπα της κατάρρευσης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές που δημιούργησε η πολιτική της απραξία;
β) Χρέη νοσοκομείων. Αναγκαστικά καταβλήθηκαν 1,5 δισ. από χρέη 6,5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι στον προϋπολογισμό του 2009 δεν υπήρχε η παραμικρή πρόβλεψη για πληρωμές χρεών των νοσοκομείων.
§         Τι υποστηρίζει σήμερα η Ν.Δ.; Δεν έπρεπε η κυβέρνηση να εξοφλήσει τους προμηθευτές των νοσοκομείων και να διασφαλίσει τη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων; Ή περίμενε ότι θα συνεχίζαμε τα δικά της ψέματα, τα ψέματα της κυβέρνησης της Ν.Δ., η οποία ενημέρωνε την Ε.Ε. ότι τα χρέη των νοσοκομείων ήταν 2,5 δισ.; Άλλωστε το 2004, μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της Ν.Δ. ήταν να ξεπληρώσει τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές. Ήταν λάθος αυτή η επιλογή της;
γ) Μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες 463 εκατ. Με σημαντικότερο κονδύλι το ποσό σχεδόν 300 εκ. για την Ολυμπιακή. Επειδή τα χρήματα αυτά κάλυψαν φορολογικές εκκρεμότητες και οφειλές της εταιρείας προς τα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν ουδέτερη δημοσιονομική επίπτωση.
δ) Η διαφορά των 427 εκατ. στις εξοπλιστικές δαπάνες σε σχέση με προϋπολογισμό του 2009. Τις εξοπλιστικές δαπάνες τις καθορίζουν οι παραλαβές. Από τη στιγμή που έγιναν έπρεπε να καταγραφούν, με τον τρόπο που ακριβώς η ίδια η Ν.Δ. επέλεξε μετά την απογραφή του 2004.
ε) Έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης 500 εκατ. Συχνά η Ν.Δ. ψευδέστατα δηλώνει ότι τα 500 εκ. του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης που αποφάσισε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., επιβάρυναν το έλλειμμα του 2009. Ποια είναι η αλήθεια; Οι εισπράξεις από την έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε στις επιχειρήσεις με μεγάλα κέρδη ανήλθαν σε 712 εκατ. στο 1ο δίμηνο του 2010. Κατά τις προσαρμογές της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και με τον προσδιορισμό του ελλείμματος κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα (ESA 95) το παραπάνω ποσό μεταφέρθηκε στο 2009, επιδρώντας μειωτικά στο έλλειμμα του 2009 και υπερκαλύπτοντας την καταβολή των 500 εκ. του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης.  Βασικός Σχολιασμός Επικαιρότητας