Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011

Ανοιχτή επιστολή στον Γιώργο Παπανδρέου.

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Σήμερα είναι μια δύσκολη, από τις δυσκολότερες ίσως, μέρες στην πολιτική σου διαδρομή.  Να ξέρεις όμως ότι είναι μια πολύ δύσκολη μέρα και για εμάς όλους που σε στηρίξαμε – όσο μπορούσαμε – γιατί γνωρίζαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει διαφορετική μέσα από τις δικές σου πρωτοβουλίες, μέσα από τις δικές δράσεις.
Αδικήθηκες πολύ, ίσως όσο κανείς άλλος πολιτικός στη χώρα μας. Αλλά ίσως θα πρέπει να σε ικανοποιεί το γεγονός και να σε δικαιώνει ότι όλοι αυτοί που σε αδίκησαν και πέταγαν ασταμάτητα λάσπη ήταν κυρίως το κατεστημένο και οι εκφραστές του.

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Πολλοί από εμάς που σε στηρίξαμε και θα συνεχίζουμε να σε
στηρίζουμε νιώσαμε την απόλυτη δικαίωση με την ομιλία σου την περασμένη Παρασκευής στη Βουλή. Γιατί είσαι ο μοναδικός πολιτικός που συνδέεις την πολιτική δράση με την ηθική.

Βέβαια οι καταστάσεις ήταν ιδιαίτερα δύσκολες και πρωτόγνωρες.  Και μόνο όσοι από εμάς είχαν πρόσβαση στα ξένα ΜΜΕ μπορούσαν να διανοηθούν τις δυσκολίες που αντιμετώπιζες. Βρισκόσουν ανάμεσα σε μια ευρωπαϊκή ένωση της οποίας οι ηγέτες φάνηκαν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων, ενός ανεύθυνου πολιτικού συστήματος και έναν ανελέητο πόλεμο των αγορών.
Όχι Πρόεδρε ότι δεν έγιναν και λάθη. Δεν υπήρχε έλεγχος στους Υπουργούς. Ήταν δύσκολο μέσα σ αυτές τις καταστάσεις το γνωρίζουμε. Αλλά ξέρεις πόσα πράγματα που έκαναν ή δεν έκαναν οι Υπουργοί εξαγρίωσαν πολίτες και που δεν είχαν σχέση ούτε με την τρόικα , ούτε με τα μέτρα;
Και το κόμμα Πρόεδρε. Μέρος της κοινωνίας και αυτό δεν μπόρεσε να τραβήξει στις αλλαγές νοοτροπίας που ήταν αναγκαίες για να γίνει η μεγάλη υπέρβαση.
Δεν συζητάμε βέβαια γι αυτούς που εσύ μας γνώρισες και που κατέβηκαν από το καράβι πριν ακόμη είναι σίγουροι ότι υπάρχει  κίνδυνος.

Αγαπητέ μας Πρόεδρε,

Όσο δύσκολη και να είναι, και είναι, η σημερινή μέρα αλλά και οι προηγούμενοι μήνες, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσουν σε αμφισβήτηση τη συνέχεια.  Σήμερα μέσα σ αυτήν την στιγμή που όλους μας συγκινεί ιδιαίτερα και μας στεναχωρεί ζητάμε από εσένα μια υπόσχεση.
Να μην εγκαταλείψεις την προσπάθεια. Να συνεχίσουμε να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα. Εσύ με όλους εμάς που πιστέψαμε σε σένα και συνεχίζουμε να πιστεύουμε.
Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο ούτε και ανθρώπινο να ζητάμε σήμερα από σένα να δώσεις υποσχέσεις. Αλλά μπορείς να το δεις και ως μια εγωιστική έκφραση με την οποία θέλουμε να μειώσουμε τη στεναχώρια μας για τις εξελίξεις.

Αγαπητέ Πρόεδρε μας,

Να ξέρεις ότι σήμερα είναι για εκατοντάδες χιλιάδες φίλους σου μια άσχημη μέρα. Όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο αλλά περισσότερο σε πολιτικό. Ότι σταματάει με αυτόν τον άγριο, απολίτιστο και βάρβαρο τρόπο μια προσπάθεια.  Και αυτό που πολλοί δεν κατάλαβαν είναι ότι η προσπάθεια αυτή δεν γίνεται με όποιον βρεθεί μπροστά μας ή με κάποιον που θα τον ορίσουν διακομματικές συμφωνίες μέσα από συμβιβασμούς.

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Μόλις καταλαγιάσει η σκόνη της βαρβαρότητας πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις σχέσεις μας με όλους αυτούς που πούλησαν ή εμπόδισαν την προσπάθεια. Όχι γιατί είμαστε εκδικητικοί. Αλλά επειδή όλοι  αυτοί  έσβησαν από τον ορίζοντα το όνειρο, σκοτείνιασαν τον ορίζοντα, περιόρισαν τις προοπτικές. Και δεν το έκαναν από λάθος. Ήταν επιλογή τους. Επιλογή που ξεκίνησε από το 2004.

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Θέλουμε να κλείσουμε την ανοιχτή αυτή επιστολή με το δικό σου σύνθημα στις τελευταίες εκλογές.
Πάμε! !!  Protovoulia Papandreou