Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Μήνυμα Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου

Ελληνίδες, Έλληνες,
Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική και ελπιδοφόρα για την πατρίδα μας. Σήμερα, κάνουμε πράξη το εθνικά επιβεβλημένο, θα έλεγα και αυτονόητο: οι βασικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου βάζουν μαζί πλάτη, μέσα από μια Κυβέρνηση ευρύτερης στήριξης, για να κάνει η χώρα τα απαραίτητα εθνικά βήματα. Όχι μόνο για την παραμονή μας στο ευρώ, αλλά για όλα αυτά που είναι αναγκαία, προκειμένου να βγει η χώρα από μια κρίση, στην οποία μπήκε εξαιτίας σφαλμάτων του παρελθόντος, αλλά και μιας δεινής και δύσκολης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Από την πρώτη στιγμή που φάνηκε το πρωτοφανές μέγεθος  της κρίσης, ήταν σαφές πως αυτό έπρεπε να κάνουμε. Να συνεργαστούμε. Όπως κάνουν οι πολιτικές δυνάμεις σε τόσες χώρες ανά τον κόσμο, πόσο μάλλον στην Ευρώπη, όταν βρισκόμαστε, μάλιστα, μπροστά σε μια μεγάλη κρίση.
Αν δεν υπήρχε τώρα αυτή η συνεργασία μεταξύ μας – τώρα, στη μεγάλη κρίση – πότε θα είχαμε αυτή την εθνική συνεργασία; Από την αρχή εγώ επεδίωξα σταθερά τη συμπόρευση, τη συστράτευση, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Αυτό, πιστεύω, επιθυμούσαν σταθερά και οι πολίτες της χώρας, όλο αυτό το διάστημα.

Γι’ αυτό το πνεύμα της  συνεννόησης μεταξύ μας, προσπάθησα από την πρώτη στιγμή. Η πολιτική συναίνεση στο αυτονόητο, τους βασικούς εθνικούς στόχους, ήταν το ζητούμενο. Δεν την είχαμε. Τώρα, την έχουμε. Σήμερα, παρά τις διαφορές μας, και είναι υπαρκτές οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές, αφήνουμε στην άκρη τις άγονες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Αναλαμβάνει μία Κυβέρνηση πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας, η οποία υπερβαίνει κόμματα και προσωπικές προκαταλήψεις.
Έτσι, θα κάνουμε μαζί, με εθνική ενότητα, τα αναγκαία βήματα, για να κατοχυρώσουμε την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης και 27ης Οκτωβρίου. Αυτή η συμφωνία παρέχει στη χώρα μας ασφάλεια, σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη εποχή.
Παράλληλα, ελπίζω και  αγωνίζομαι και για κάτι ακόμα: με αυτή την προσπάθεια, να ανοίξει μια νέα εποχή στη χώρα μας. Αυτή, της ειλικρινούς συνεργασίας και της συμπόρευσης σε όσα μας ενώνουν. Έχουμε ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, να πιστέψουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας, στις δυνατότητές μας, στη χώρα μας, αλλά και να σηματοδοτήσουμε παντού ότι εδώ, στην πατρίδα μας, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα, δεν είμαστε μεταξύ μας εχθροί. Μπορούμε να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλο χωρίς μίσος, χωρίς πόλωση, με αλληλεγγύη προς τον διπλανό μας, με αγάπη προς την πατρίδα, να ξαναβρεθούμε στις γειτονιές, στις πλατείες, απλά, να κουβεντιάσουμε.
Από την αρχή ήταν προφανές ότι, για να πετύχουμε αυτή την ιστορική συμφωνία, θα έπρεπε να συμφωνήσουμε σε ένα πρόσωπο, που θα μας ένωνε και θα είχε την στήριξη όλων μας. Και πιστεύω ότι η επιλογή είναι ιδιαίτερα θεσμική και ενισχύει τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Για εμένα, προσωπικά, το αξίωμά μου ποτέ δεν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο σε μια επιβεβλημένη εθνική συνεργασία. Πήρα την απόφαση αυτή, με μόνο γνώμονα το μέλλον του τόπου. Το μέλλον της Ελλάδας.
Πήρα αυτή την απόφαση, με στόχο να συμβάλω και σε μια νέα πολιτική νοοτροπία, σε ένα νέο πολιτικό πολιτισμό, αυτόν που βασίζεται στην πεποίθηση ότι, οι Έλληνες μαζί, παλεύοντας ο ένας στο πλευρό του άλλου, μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα, να χτίσουμε μια Ελλάδα πολύ διαφορετική, αυτήν που θέλουμε. Αυτή και μόνο η αξία, μου επιτρέπει να προχωρήσω σ’ αυτό τον δρόμο με αποφασιστικότητα και σιγουριά.
Σήμερα, οι βασικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να εγγυηθούμε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες ότι, τους επόμενους μήνες, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, όχι μόνο για να μείνει η χώρα μας ασφαλής στο ευρώ, αλλά και για να εφαρμόσουμε τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και να αξιοποιήσουμε τα μεγάλα οφέλη της.
Είναι μια συμφωνία, που δικαιώνει τις προσπάθειες και τις θυσίες του Ελληνικού λαού, τις δύσκολες θυσίες των τελευταίων δύο ετών. Είναι απόλυτη εθνική προτεραιότητα να προστατέψουμε αυτή τη συμφωνία ως κόρη οφθαλμού, λαμβάνοντας υπόψη και τη ραγδαία επιδείνωση – όπως βλέπουμε γύρω μας – της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή.
Η νέα Κυβέρνηση θα πορευτεί με έναν προσδιορισμένο Οδικό Χάρτη, όλους τους επόμενους μήνες. Με τη στήριξη όλων μας.
Πρώτον, για να διασφαλίσει  άμεσα την καταβολή της 6ης δόσης.
Δεύτερον, για να θέσει άμεσα σε εφαρμογή τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει: να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας για το νέο πρόγραμμα στήριξης, που θα φτάσει μέχρι το 2014 και που μας εξασφαλίζει 130 δις ευρώ.
Να ξεκινήσουν επίσης άμεσα οι διαπραγματεύσεις, για να πετύχουμε τη μείωση του χρέους έως 100 δις ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες. Και αυτή η σημαντική μείωση του χρέους θα σημάνει, βεβαίως, και πολύ σημαντική μείωση των τόκων που πληρώνουμε κάθε χρόνο και, άρα, και πάρα πολύ ουσιαστική ελάφρυνση για τον Ελληνικό λαό.
Παράλληλα, η νέα Κυβέρνηση καλείται να συνεχίσει στο δρόμο  όλων των μικρών, αλλά και μεγάλων αλλαγών, αυτών που ξεκινήσαμε, χτυπώντας τα βαθύτερα αίτια του οικονομικού προβλήματος, διότι το οικονομικό πρόβλημα είναι η κορυφή του παγόβουνου.
Τα βαθύτερα αίτια είναι ένα πελατειακό σύστημα, η έλλειψη διαφάνειας, η αντίληψη της ιδιοτέλειας και ιδιοποίησης του πλούτου της χώρας, η φοροδιαφυγή ως μέσο πλουτισμού, η εξαγωγή των χρημάτων στην Ελβετία και σε άλλες χώρες. Είναι όλα αυτά, τα οποία εμείς σήμερα χτυπάμε και πρέπει να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο και η νέα Κυβέρνηση. Και πιστεύω ότι, με τις πλάτες περισσότερων κομμάτων, μπορούμε πιο αποτελεσματικά να βάλουμε τάξη στη χώρα και να εγγυηθούμε την κοινωνική δικαιοσύνη, το αίσθημα δικαίου, που ζητά τόσο πολύ – και δίκαια – ο Ελληνικός λαός.
Θέλω, λοιπόν, σήμερα να στείλω και ένα μήνυμα αισιοδοξίας και σιγουριάς σε όλους τους Έλληνες. Όταν ολοκληρωθεί η εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, τα προβλήματα, βεβαίως, δεν τελειώνουν με τη μία, αλλά η διαδρομή μας θα γίνει πιο σίγουρη, πιο εύκολη, πιο ελπιδοφόρα. Η χώρα μας θα είναι πιο ασφαλής, πιο δυνατή. Θα στηριχθούμε στις δικές μας πια και όχι σε «δάνειες» δυνάμεις. Με λιγότερο χρέος, με απαραίτητους πόρους για τα επόμενα χρόνια, θα έχουμε σιγουριά. Με λιγότερους τόκους, θα υπάρχει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και λιγότερο στη λιτότητα.
Με το σχηματισμό αυτής της Κυβέρνησης, στέλνουμε και ένα ισχυρό μήνυμα προς τους εταίρους μας και τη Διεθνή Κοινότητα. Ότι εμείς, οι Έλληνες, ξέρουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, ξέρουμε να συνεργαζόμαστε. Ανασκουμπωνόμαστε και ενωνόμαστε στα δύσκολα.
Τώρα, όλοι υπερβαίνουμε εαυτούς. Τα τελευταία δύο χρόνια, βρεθήκαμε όλοι μαζί αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη δοκιμασία των τελευταίων δεκαετιών. Είμαι περήφανος που, παρά τις δραματικές αντιξοότητες, καταφέραμε όλοι μαζί να κρατήσουμε τη χώρα μας όρθια.
Ακόμα και με αστοχίες, που ήταν αναπόφευκτες, αποφύγαμε τη βέβαιη χρεοκοπία, με συνεχείς μάχες, σκληρές διαπραγματεύσεις, ιστορικές επιτυχίες. Τη δημιουργία του μηχανισμού διάσωσης, που δεν υπήρχε στην Ε.Ε., το Μάιο του 2010. Τη βελτίωση των όρων της αρχικής μας συμφωνίας, τον περασμένο Μάρτιο. Την ιστορική απόφαση του Ιουλίου και, μετά, την ακόμα καλύτερη απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, για τα ελληνικά συμφέροντα.
Και παράλληλα, παρά την κρίση, καταφέραμε να βάλουμε μπροστά μεγάλες και μικρές αλλαγές σε κάθε τομέα της κυβερνητικής πολιτικής, σε κάθε τομέα του δημοσίου βίου της χώρας. Πρωτόγνωρες αλλαγές σε μέγεθος, ταχύτητα και βάθος, αν συγκρίνουμε το τι έγινε στη χώρα μας τα δύο τελευταία χρόνια, με τις προηγούμενες δεκαετίες.
Αλλαγές, που θα φέρουν αποτελέσματα και στο άμεσο μέλλον, αλλά και μεσοπρόθεσμα, δημιουργώντας μια καλύτερη Ελλάδα για όλους. Θα αποτελούν μια σταθερή βάση για όλους μας και, βεβαίως, για τις νέες γενιές. Και αυτή η βάση, είναι βάση για τη νέα Κυβέρνηση που αναλαμβάνει.
Όπως έχω πει, μπροστά στο εθνικό συμφέρον, δεν λογαριάζω, ούτε λογάριασα ποτέ μου τίποτα: κανένα αξίωμα, καμία καρέκλα, κανένα πολιτικό ή προσωπικό κόστος. Γιατί για εμένα, η Ελλάδα είναι πάνω απ’ όλα. Σε κάθε μου ταξίδι, τη σημαία της χώρας, την κουβαλώ στην καρδιά μου. Και πάντα θα κουβαλώ τη σημαία της ελληνικής υπερηφάνειας και της ελληνικής αξιοπρέπειας.
Για έναν πολύ απλό λόγο: η Ελλάδα δεν είναι μοίρα. Η Ελλάδα και το να είσαι Έλληνας, είναι επιλογή. Και για εμένα, η Ελλάδα ήταν και είναι επιλογή, πόσο μάλλον ως παιδί της Διασποράς. Για εμένα, η Ελλάδα ήταν και επιλογή και πυξίδα και όραμα. Και στόχος μου πάντα, ήταν να μεταφέρω την Ελλάδα των μεγάλων δυνατοτήτων, που ξέρουμε ότι έχουμε. Των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, που διαπιστώνω καθημερινά ότι έχει η χώρα μας. Από την ομορφιά της φύσης και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων, μέχρι τον πλούτο του πολιτισμού μας σε κάθε γωνιά της χώρας μας, στο χωριό, στο βουνό, στο νησί, στη γειτονιά. Όλα αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας, στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι δούλεψαν για να φτάσουμε μέχρι εδώ, τους στενούς μου συνεργάτες, αλλά βεβαίως και ολόκληρο τον Ελληνικό λαό. Γι’ αυτό, πάνω απ’ όλα, θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω εσάς, όχι μόνο για την εμπιστοσύνη, αλλά για την αντοχή και επιμονή σε δύσκολες καταστάσεις.
Να ευχαριστήσω κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα. Χάρη σε εσάς, η Ελλάδα κέρδισε το χρόνο που χρειαζόταν, και για να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας, και για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της εποχής, όπως την ανάγκη να βάλουμε επιτέλους τη Δημοκρατία πάνω από τις αγορές, τον άνθρωπο πάνω από τις αγορές, τον πολίτη, στο επίκεντρο, πάνω από τις αγορές, κάτι που ζητά η ανθρωπότητα, η Ευρώπη, κάτι που ζητά και η Ελλάδα. Και η Δημοκρατία, για εμάς, είναι παράδοση, τιμή και υπερηφάνεια, που κουβαλούμε αυτή την αξία.
Χάρη σε εσάς, χάρη στις δικές σας προσπάθειες, η Ελλάδα σήμερα εξακολουθεί να ελπίζει και να αγωνίζεται.
Κλείνοντας, θέλω να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο νέο Πρωθυπουργό  και στη νέα Κυβέρνηση. Θα είμαι δίπλα τους. Θα στηρίξω με κάθε μου δύναμη αυτή την προσπάθεια και εντός και εκτός Ελλάδας. Την εθνική μας προσπάθεια.
Σας ευχαριστώ.