Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Παπανδρέου - Μπάιντεν


Εφ' όλης της ύλης συνάντηση είχαν στον Λευκό Οίκο ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σε δηλώσεις προ της συνομιλίας εξέφρασε την στήριξή του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης κατά της κρίσης. 

Στη συζήτηση κυριάρχησαν τα θέματα τηςοικονομίας, ενώ μεγάλο μέρος της ατζέντας κάλυψαν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής με έμφαση σε Κυπριακό και Μέση Ανατολή. 

"Είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συνομιλία με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου έξω από τον Λευκό Οίκο, αναφέροντας ότι πρόκειται για συνέχεια της προηγούμενης επίσκεψης κατά την οποία συναντήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα. 

Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε ότι βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν το θέμα της οικονομίας, όπου δόθηκε έμφαση στο ζήτημα της ανάπτυξης και στο πρόβλημα της ανεργίας - ζητήματα σημαντικά, όπως είπε, για ΗΠΑ, Ευρώπη και Ελλάδα.....


Όπως είπε, ο αμερικανός αντιπρόεδρος αναγνώρισε τις ελληνικές προσπάθειες κατά της κρίσης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κάνει "τις μεγάλες αλλαγές που θα ενδυναμώσουν την Ελλάδα, θα την βγάλουν από την έλλειψη αξιοπιστίας και θα δώσουν πνοή σε επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα". 

Σχετικά με τα θέματα διεθνούς πολιτικής ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι συζητήθηκε εκτενώς τοΜεσανατολικό με την ευχή η επανέναρξη των συνομιλιών Νετανιάχου - Αμπάς να είναι μία ευκαιρία για πραγματική λύση, ώστε να επικρατήσει ασφάλεια στην περιοχή και να δρομολογηθεί η ίδρυση ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους. "Για εμάς είναι ζωτικής σημασίας η ειρήνη στη Μέση Ανατολή γιατί είναι η γειτονιά μας" τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι μετέφερε στον αμερικανό αντιπρόεδρο την πλήρη ελληνική στήριξη στον Δημήτρη Χριστόφια και τόνισε ότι "η Τουρκία είναι δύναμη κατοχής και έχει τεράστιες ευθύνες για την επίλυση του προβλήματος στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και μέσω του ΟΗΕ". 
 
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε τέλος ότι ο αμερικανός αντιπρόεδρος ζήτησε να έχουν τακτική επαφή για τα ζητήματα αυτά και υποστήριξε ότι "η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια στην περιοχή".

Νωρίτερα, τα εύσημα απέδωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση της ελληνικής οικονομίας, υποδεχόμενος τον κ. Παπανδρέου στο Λευκό Οίκο.

"Συγχαίρω τον πρωθυπουργό για την εξαιρετική δουλειά που κάνει στο χειρισμό της οικονομικής κρίσης και Θεού θέλοντος θα βάλει τη χώρα του πάλι στο σωστό δρόμο" τόνισε ο κ. Μπάιντεν για να τον διακόψει ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι "είμαστε ήδη στο σωστό δρόμο". 

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συμφώνησε, λέγοντας "είσαστε στο σωστό δρόμο και είμαστε εντυπωσιασμένοι από τη σκληρή δουλειά που κάνετε. Συγχαρητήρια".  

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τους Στόχους της Χιλιετίας.  Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "θα εξέλθουμε ενισχυμένοι" από την κρίση, και υπογράμμισε με έμφαση ότι "αποφασίσαμε να αλλάξουμε".