Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

Παπανδρέου: "Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα"


Τη συνολική εικόνα που οδήγησε στην οικονομική κρίση, αλλά και την αλληλεξάρτηση του χρηματοπιστωτικού και επενδυτικού κλίματος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο «World Leadership Forum 2010» που διοργάνωσε το Foreign Policy Association, σε ξενοδοχείο του Μανχάταν.

«Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «η οικονομική κρίση δεν είναι μόνο πρόβλημα δικό μας, κι αυτό διαφάνηκε από τις εξελίξεις».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας. «Σήμερα, η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα, με αξιόπιστη κυβέρνηση που εργάζεται με αποφασιστικότητα στο δρόμο της μακροπρόθεσμης σταθερότητας και ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στοιχεία που καταγράφουν τη βελτίωση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας τη μείωση του ελλείμματος και δίνοντας παράλληλα επιχειρήματα για τις δυνατότητες ενίσχυσης αναπτυξιακών και παραγωγικών τομέων.....


«Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, εκτιμώντας ότι το πρόβλημα ήταν «η φτωχή διαχείριση» αναλύοντας τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση, όπως τα «βαθιά πλοκάμια της διαφθοράς» και επιμένοντας σε «αλλαγές πρακτικών».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι η «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους κρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου», προσθέτοντας ότι «αλλάζουν οι πρακτικές διακυβέρνησης και η πολιτική μας κουλτούρα. 

Η διαφάνεια, η αξιοκρατία και η λογοδοσία αποτελούν τον πυρήνα των αλλαγών αυτών», τόνισε με έμφαση, επαναλαμβάνοντας ότι «η χρεοκοπία δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα, ούτε και για την Ευρώπη».

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, σημειώνοντας ότι «ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα είναι η φοροδιαφυγή» και «επιδιώκουμε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που θα επιφέρει νέα έσοδα. Επιδιώκουμε επίσης τη μείωση της φορολογίας σε ορισμένους τομείς, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις».

Μιλώντας για τις τράπεζες είπε ότι διαθέτουμε ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι γενικώς υγιές. «Δεν υπάρχουν τοξικά προϊόντα και στοιχεία στο ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών», τόνισε. 

Οι τράπεζες ασφαλώς και υπέστησαν πλήγμα, εξαιτίας του κρατικού χρέους της Ελλάδας, αλλά καθώς η χώρα εξέρχεται από την κρίση, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις τράπεζες». Επίσης, διατύπωσε την άποψη ότι δεν πρέπει οι χρηματαγορές να «δημοσιοποιούνται ή να υπερτιμούνται» στους ρόλους τους, αλλά να αντιμετωπίζονται στην αληθινή τους διάσταση.

Στη συνέχεια, εξέφρασε σιγουριά ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη θα εξέλθουν ισχυρότερες από την κρίση, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα είναι ένα «μεγάλο τεστ». Ο Πρωθυπουργός μίλησε επίσης και για την αναγκαιότητα ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών του κράτους δικαίου, αναπτύσσοντας τις απόψεις του για την πράσινη ανάπτυξη και την καινούρια τεχνολογία.

Αναφερόμενος στη σημερινή πραγματικότητα της Ευρώπης κατέγραψε και ορισμένα «αρνητικά φαινόμενα» που «δεν έχουν θέση» στις κοινωνίες μας, όπως η ξενοφοβία, ο φόβος για τους Μουσουλμάνους και ο αντισημιτισμός και γενικά ο ρατσισμός.

Στο γεύμα παρέστησαν προσωπικότητες του πολιτικού και οικονομικού κόσμου, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο επίτιμος πρόεδρος του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Τζον Μπραδήμας και αρκετοί άλλοι.

Ο κ. Παπανδρέου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, τον πρόεδρο της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι, τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, τον Εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλιφά αλ-Θάνι, με τον οποίο θα υπογράψει μνημόνιο αναπτυξιακής συνεργασίας, και με τον πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι. 

Το βράδυ (τοπική ώρα), ο πρωθυπουργός θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, με συμμετοχή σε δεξίωση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που παραθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του προς τιμήν αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στην 65η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.                            nooz.gr