Σάββατο, 5 Μαρτίου 2011

Σύνοδος των ηγετών του ΕΣΚ στο Ζάππειο.

«Για εμάς είναι παράλληλος και κοινός αγώνας οι αλλαγές στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ώστε να ξεπεράσουμε και εδώ στην Ελλάδα τον οικονομικό κίνδυνο, αλλά και να δώσουμε προοπτική στους λαούς της Ευρώπης για την ανάπτυξη και την ευημερία», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν άνοιξαν τις εργασίες της Συνόδου των ηγετών του ΕΣΚ στο Ζάππειο.

Παράλληλα, προανήγγειλαν την έναρξη της εκστρατείας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τις προτάσεις των Σοσιαλιστών για το ευρωομόλογο και τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι οι Έλληνες σοσιαλιστές συμβάλουν και θα συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις τους σε αυτή την κοινή προσπάθεια. «Εχουμε βέβαια το μεγάλο βάρος να κάνουμε τεράστιες αλλαγές στην Ελλάδα, αλλά γνωρίζουμε ότι και αυτές οι αλλαγές έχουν τα όρια τους, αν δεν γίνουν και οι μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη», υπογράμμισε.   ....


Επιπλέον, ανέφερε ότι είναι κρίσιμη στιγμή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη και επεσήμανε ότι οι ηγέτες των σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών και εργατικών κομμάτων έχουν ένα ακόμα μεγαλύτερο καθήκον, καθώς όπως είπε, σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών όπου η Ευρώπη κυριαρχείται από συντηρητικές δυνάμεις, «εμείς καλούμαστε να έχουμε μια ακόμα πιο δυνατή και συλλογική φωνή για να μπορούμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες και τα οράματα των Ευρωπαίων πολιτών».

Σημείωσε, δε, ότι η φωνή αυτή αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες που έχουμε σαν Ευρώπη και τόνισε ότι όταν υπάρχουν συνεργασία και κοινοί στόχοι μπορούν να αντιμετωπιστούν κρίσεις όπως είναι η οικονομική, περιβαλλοντική, ενεργειακή κρίση αλλά και οι κρίσεις στην ευρύτερη περιοχή μας.

Σε αυτό σημείο, ο πρωθυπουργός μίλησε για τον «πόθο» των λαών της ευρύτερης περιοχής της γειτονιάς μας, όπως και στον Αραβικό κόσμο, «και αυτοί να ζήσουν με ελευθερία και δημοκρατία».

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου άσκησε δριμεία κριτική προς τις κυρίαρχες συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες «αρνούνται να εξάγουν τα προφανή συμπεράσματα για τα αίτια και την ένταση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

«Παρότι έχουμε ακούσει πολλά, δεν βλέπουμε μια νέα αρχιτεκτονική του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, την απαραίτητη εποπτεία και διαφάνεια, δεν βλέπουμε να χτυπιέται η κερδοσκοπία και να ελέγχονται και οι οίκοι αξιολόγησης που μας ελέγχουν και που πολλές φορές είναι πιο καθοριστικοί για την πορεία μιας χώρας από ό, τι είναι οι δημοκρατικές αποφάσεις των κυβερνήσεων», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Ακόμη, παρατήρησε ότι η συντηρητική Ευρώπη έχει δείξει ότι αντί να αξιοποιήσει τις αγορές ως ένα εργαλείο που θα συμβάλει στην ευημερία των πολιτών και την ανάπτυξη, τις έχει θεοποιήσει και ζητά να τις υπηρετήσουν οι λαοί.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συντήρηση στην Ευρώπη καλλιεργεί και αξιοποιεί την ανασφάλεια και τον φόβο και κάνει την πολιτική του φόβου και της ξενοφοβίας βάση της πολιτικής της.

«Εμείς αυτά πρέπει να τα σπάσουμε και έχουμε προτείνει άλλες λύσεις, γιατί δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση μόνο με μια δημοσιονομική προσαρμογή», ανέφερε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι οι Σοσιαλιστές έχουν μιλήσει για μια ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση, για τη στήριξη της ανάπτυξης στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης που θα ενισχύσει και την απασχόληση, την παιδεία και την καινοτομία και θα μας κάνει πιο ανταγωνιστικούς.

Χαρακτήρισε αυτές τις προτάσεις ως ρεαλιστικές λύσεις που κινητοποιούν και δίνουν αισιοδοξία στους Ευρωπαίους πολίτες και οι οποίες επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε πραγματικές προκλήσεις στη γειτονιά μας, παγκοσμίως και στην Ευρώπη και υπογράμμισε ότι μέσα σε αυτά έχουν καταθέσει και καινοτόμες ιδέες όπως για το ευρωομόλογο και τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τους ηγέτες του ΕΣΚ για την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν «σε μια χώρα και έναν λαό που κάνει τεράστιες προσπάθειες να αλλάξει προβλήματα, την κληρονομιά του παρελθόντος και να δημιουργήσει μια Ελλάδα με προοδευτικές αξίες, μια δίκαιη οικονομία και κοινωνία».

Ράσμουσεν: Μείωση επιτοκίων που επιβλήθηκαν σε Ελλάδα και Ιρλανδία

Ο Δανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν τόνισε από την πλευρά του ότι οι αγορές πρέπει να γίνουν οι υπηρέτες μιας πραγματικής παραγωγικής οικονομίας και υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα απαιτήσουν μείωση του ύψους των επιτοκίων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία.

Η διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

«Παρά τις ενδείξεις των τελευταίων 30 μηνών, ο σκοπός εξακολουθεί να είναι ο ίδιος: Οι απλοί άνθρωποι να πληρώσουν για την αποτυχία των αγορών. Η Ευρώπη είναι σε λάθος χέρια», τονίζει η διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία υιοθετήθηκε το Σάββατο στη σύνοδο των ηγετών του στην Αθήνα.