Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

"Προσκλητήριο ευθύνης", από τον πρωθυπουργό


    Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπονομευτεί ή να ανακοπεί η πορεία της χώρας τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι έχουν επενδύσει στην αποτυχία της Ελλάδας. Πρόσθεσε δε ότι εάν είμαστε συνεπείς το Μνημόνιο σταματάει το 2013 και σημείωσε ότι οι απώλειες στις συντάξεις είναι δυνατόν να αποκατασταθούν πριν από αυτό το έτος.

    Ο κ. Παπανδρέου ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής σε εθνικές εκλογές, τόνισε ότι "δεν έχω πρόθεση να πάω σε πρόωρες εκλογές", αλλά επεσήμανε ότι εάν το αποτέλεσμα στις εκλογές για τους ΟΤΑ συναθροιστεί με κάποιες άλλες παραμέτρους και η συνάθροιση οδηγήσει σε αδιέξοδο, τότε - και καθώς στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα - θα πρέπει να μιλήσει ο κυρίαρχος λαός. Αν βαρύνει η κατάσταση για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει αλλαγές τότε θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του ελληνικού λαού.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος και ότι το προσωπικό του στοίχημα είναι να συγκρουστεί - με στόχο την αλλαγή - με τις δυνάμεις εκείνες που κρατάνε τη χώρα πίσω.

    Και απηύθυνε "προσκλητήριο ευθύνης" προς τα εκατομμύρια των πολιτών που συγκροτούν την προοδευτική παράταξη, τονίζοντας ότι σε αυτές τις εκλογές δεν πρέπει....

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

"Δεν έχω πρόθεση να πάμε σε εθνικές εκλογές αλλά..."

Ολοκληρώθηκε πριν απο λιγο η διακαναλική συνέντευξη του  πρωθυπουργου Γιώργου Παπανδρέου από το Μέγαρο Μαξίμου. Εριξε το χαρτι των πρόωρων εθνικών εκλογών, δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, έκανε αναφορά σε "επαναδιαπραγμάτευση επαχθών όρων", ζήτησε ψήφο ευθύνης στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
 Τα κύρια σημεία:

- Αν δω ότι η χώρα μπαινει σε αδιέξοδο όλα θα συναθροιστούν. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη δημοκρατία, υπάρχει ο κυρίαρχος λαός

-Κάνω προσκλητήριο ευθυνης στα εκατομμύρια των πολιτών που δεν θέλουν η τιτάνια προσπαθεια να μην μεινει στη μέση. Να ρίξουμε ψήφο ευθύνης απέναντι στην ψήφο διαμαρτυρίας.

-Νέα μέτρα που θα αγγίζουν μισθούς και συντάξεις δεν θα υπάρξουν.  Ο κ. Ολι Ρεν μπορει να λέει ότι θέλει, εμείς έχουμε όμως τη δική μας κόκκινη γραμμή.

-Επαναδιαπραγμάτευση επαχθών όρων:  Αν δουν ότι είμαστε συνεπείς, τότε μπορόυν και αυτοι να δεχθούν άλλες λύσεις, όπως επιμήκυνση της αποπληρωμής.


Τι λέει ο πρωθυπουργός  λεπτό προς λεπτό
: ....

Συνέντευξη για οικονομία και εκλογές


   Διακαναλική συνέντευξη παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα απαντήσει σε ερωτήσεις επτά δημοσιογράφων, ενώ τον συντονισμό έχει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. Η συνέντευξη πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Οι ερωτήσεις πραγματοποιούνται κατά σειρά από τους δημοσιογράφους: Όλγα Τρέμη (Mega), Μαρία Χούκλη (ANT1), Αιμίλιος Λιάτσος (STAR), Αντρέας Κωνσταντάτος (Alter), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΙ), Πέτρος Δούκας (ΝΕΤ).

    Τη βαρύτητα της ψήφου στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αναλύει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνδυασμό με την πορεία της χώρας και της οικονομίας, σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής».

    «Η βαρύτητα της ψήφου στις 7 Νοεμβρίου αποκτά πλέον και βαθύτερο πολιτικό περιεχόμενο: οι πολίτες θα δώσουν ξεκάθαρο στίγμα για το πού θέλουν να πάει η χώρα. Μπορεί να έχουμε διανύσει ήδη μεγάλη απόσταση από το χείλος του γκρεμού στο οποίο είχαμε βρεθεί, αλλά η προσπάθεια δεν έχει τελειώσει. Ο συναγερμός δεν έχει λήξει», τονίζει.   ....


    Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει πως βρισκόμαστε «στο κομβικό σημείο όπου αποφασίζουμε είτε ότι συνεχίζουμε μπροστά, όχι μόνο για τη σωτηρία αλλά και για την αναμόρφωση της χώρας μας, για να χτυπήσουμε δηλαδή τα αίτια της κρίσης, είτε ότι πάμε πάλι πίσω, στη χρεοκοπία»        
25/10, 21.00.  Διακαναλική Συνέντευξη του Πρωθυπουργού.Δείτε το εδώ Ζωντανή μετάδοση 
  

  

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΨΗΦΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ                             Ζούμε έναν χρόνο τώρα μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Το τέλος εποχής της Ελλάδας που πληγώσαμε. Αλλά και τον επώδυνο τοκετό της Νέας Ελλάδας- της Ελλάδας που αξίζει στους Ελληνες. Μια Ελλάδα αξιών. Η πορεία μας είναι δύσκολη. Είναι όμως για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια πορεία προόδου και όχι οπισθοδρόμησης. Πορεία ανόδου και όχι καθόδου. Πορεία προς τα μπρος και όχι προς τα πίσω. Πορεία συντεταγμένη και με συγκεκριμένα βήματα, από το χείλος της χρεοκοπίας ως την οριστική έξοδο από την κρίση, την παρακμή και την υπανάπτυξη.

Η βούληση του ελληνικού
λαού για αλλαγή πορείας τον Οκτώβριο του 2009. Λίγες φορές στην ιστορία της Ελλάδας η ψήφος των πολιτών ήταν τόσο ισχυρή. Αποδείχθηκε και σωτήρια για την πορεία της χώρας. Αν δεν είχε υπάρξει και η κυβερνητική αλλαγή, κανείς δεν θέλει να σκέπτεται ποιες θα ήταν σήμερα οι συνέπειες. Προσήλθαμε όλοι μας τότε στις κάλπες έχοντας φυσικά επίγνωση ότι η κατάσταση ήταν δύσκολη, αλλά σε καμία περίπτωση ότι η Ελλάδα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας............

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ομιλία Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου με τους εκπροσώπους των Κοινωνικών Εταίρων


Φίλες και φίλοι, πέρασε ήδη ένας χρόνος, από τη στιγμή που οι πολίτες πήραν απόφαση, ότι η χώρα μας πρέπει να αλλάξει. Μας εμπιστεύτηκαν τη μεγάλη ευθύνη της υλοποίησης αυτών των αλλαγών. Περάσαμε ένα χρόνο αδιάκοπης προσπάθειας, πρώτα απ’ όλα, για να σώσουμε την πατρίδα από την χρεοκοπία. Το αποτέλεσμα είναι ότι, σήμερα, βρισκόμαστε σε έναν καλύτερο δρόμο, αλλά ταυτόχρονα βρισκόμαστε και σε ένα κομβικό σημείο.
Η προσπάθεια, γνωρίζω ότι, ήταν επίπονη για όλους και αυτό αναγνωρίζεται πια και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παντού. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να άρουμε κάθε βάρος από όλους εκείνους τους συμπολίτες μας, που κλήθηκαν να συμβάλουν για να σωθεί η πατρίδα μας. Και δεν ξεχνώ τις θυσίες των απλών πολιτών, των συνταξιούχων, των εργαζομένων. Θα είναι οι πρώτοι που θα λάβουν το μέρισμα της επιτυχίας, μόλις η Ελλάδα ορθοποδήσει.
Σήμερα, βρισκόμαστε στο σημείο όπου, είτε αποφασίζουμε ότι συνεχίζουμε μπροστά, όχι μόνο για τη σωτηρία, αλλά και για την αναμόρφωση της χώρας μας, για να χτυπήσουμε δηλαδή τα αίτια της κρίσης, ή ότι πάμε πάλι πίσω, στη χρεοκοπία. Ή χτίζουμε πάνω στη μέχρι σήμερα πορεία μας και την ολοκληρώνουμε, ή αφήνουμε την προσπάθεια να πάει χαμένη, μαζί με τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού....

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης

Μία σειρά από νομοσχέδια πήραν την έγκριση του υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας, θέτοντας- μεταξύ άλλων- επί τάπητος και μέτρα υπέρ της στήριξης της απασχόλησης και ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων. 


Στο επίκεντρο το πακέτο των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης που θα ανακοινώσει την Τρίτη ο πρωθυπουργός. Το πακέτο για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της αγοράς εργασίας περιλαμβάνει επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για 200.000 εργαζόμενους με στόχο τη διατήρηση 400.000 θέσεων εργασίας.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού,Παύλος Γερουλάνος, παρουσιάζει στο υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου για τον κινηματογράφοτο οποίο τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση οπότε και αναμένονται οι αντιδράσεις του κινηματογραφικού χώρου......

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Παπανδρέου: Το δίλημμα είναι αν θα συνεχίσουμε το δρόμο μας ή θα πάμε πίσω

Για πρώτη φορά φυσά άνεμος αλλαγής, για πρώτη η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ζητά να πετύχουμε, είπε από τη Λάρισα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έθεσε το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. 

«Στις 7 Νοεμβρίου οι πολίτες θα δώσουν ξεκάθαρο στίγμα πού θέλουν να πάει η χώρα. Μετά την περιπέτεια στην οποία μας έβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ, περάσαμε ένα χρόνο προσπάθειας, για να σώσουμε την πατρίδα από την χρεοκοπία, με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε σ΄ένα σημείο κομβικό και κρίσιμο. Το δίλημμα είναι αν θα συνεχίσουμε το δρόμο μας, αν θα συνεχίσουμε το δύσκολο έργο  που ξεκινήσαμε όλοι μαζί πέρσι τέτοια εποχή, αν θα συνεχίσουμε να λέμε ΄΄ναι΄΄ στη σωτηρία της οικονομίας μας, στην εκ βάρθρων αναμόρφωση της χώρας μας, αν θα συνεχίσουμε να λέμε ΄΄ναι΄΄ στην επανάσταση του αυτονόητου ή αν θα πάμε πίσω»........

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Συνάντηση Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστή Παπαϊωάννου και Λίνο – Αλέξανδρο Σισιλιάνο, αντιστοίχως.
Στην αρχή της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός και  ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής  για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, είπαν τα εξής:
Κ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ήρθαμε να σας επιδώσουμε την έκθεση της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Πρόκειται για τις θέσεις της Επιτροπής για την προηγούμενη χρονιά, όπου καταγράφονται οι βασικές παρατηρήσεις της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ως συμβουλευτικού οργάνου της Πολιτείας, για μια σειρά από ζητήματα που, όπως γνωρίζετε και εσείς, στη χώρα μας είναι ανοιχτά και καυτά.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να σας συγχαρώ και εσάς, ως Πρόεδρο, αλλά και ολόκληρη την Επιτροπή, γιατί η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μια καθοριστική δουλειά για την ποιότητα της δημοκρατίας. Έχετε συμβάλει και έχετε βοηθήσει και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της σημερινής Κυβέρνησης, όπως είναι τα θέματα της υπηκοότητας των μεταναστών, και του δικαιώματος συμμετοχής στις εκλογές ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών.

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Το πρώτο ψηφιακό σχολείο πραγματικότητα στην Λήμνο

Το μήνυμα ότι θα τα καταφέρουμε αν πιστέψουμε όλοι στις δυνάμεις μας και έχουμε αυτοπεποίθηση για την πατρίδα μας, έστειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τη Μύρινα της Λήμνου.

    Αφού εξέφρασε τη χαρά του που γιόρτασε μαζί με τους κατοίκους, την 98η επέτειο απελευθέρωσης του νησιού, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "και ο κάθε τόπος στη χώρα μας έχει και τις ομορφιές του αλλά κι ένα τεράστιο παραγωγικό και ανθρώπινο δυναμικό που δεν έχει αξιοποιηθεί και αναδειχθεί".
    "Αρκεί να απελευθερώσουμε αυτό το δυναμικό από κακώς κείμενα και να στηριχθούμε σε διαχρονικές αξίες και παραδόσεις που υπάρχουν στην κοινωνία μας για την ανάπτυξη του τόπου, στηριζόμενοι στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και όχι σε δάνειες δυνάμεις", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου επισκέπτεται τη Λήμνο όπου το πρωί συμμετείχε στις εκδηλώσεις εορτασμού για την 98η επέτειο για την απελευθέρωση του νησιού και στη συνέχεια θα παρέστη στην επίσημη παρουσίαση της ψηφιακής διάστασης του νέου σχολείου από την υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου.

    Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν εκτός από την κ. Διαμαντοπούλου και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Σηφουνάκης, καθώς επίσης και ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ για το Βόρειο Αιγαίο Νάσος Γιακαλής, με τον οποίο συναντάται αυτή την ώρα.

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Ομιλία Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην ετήσια διάσκεψη για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας στο Βελιγράδι (5 Οκτωβρίου)


Κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ  Μίρκο, αγαπητοί Σόνια και Ιβάν, Εξοχότατοι, κυρίες και κύριοι.
Αυτή η στιγμή είναι  πολύ ξεχωριστή για μένα. Σαν σήμερα, πριν από δέκα χρόνια, εσείς, ο λαός της Σερβίας, αποφασίσατε να φέρετε τη δημοκρατία στη χώρα σας. Αλλά κάνατε και κάτι ακόμα. Επιλέξατε τον ειρηνικό δρόμο της αλλαγής. Επιλέξατε να βγείτε από την απομόνωσή σας. Όλοι θαυμάζουμε το θάρρος σας γι’ αυτή την ιστορική επιλογή.
Και είμαστε υπερήφανοι για τη μικρή μας συμμετοχή στις προσπάθειές σας. Είμαστε υπερήφανοι για τη συμβολή της Ελλάδας. Εκείνο όμως που μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι το γεγονός ότι, δέκα χρόνια αργότερα, βρισκόμαστε σήμερα συγκεντρωμένοι σε μια Σερβία, δυναμική και δημοκρατική. Ήσασταν οι πρώτοι που εξεγερθήκατε στη μετακομμουνιστική εποχή. Επιζήσατε και αναπτυχθήκατε. Αυτό δεν έγινε χωρίς θυσίες, χωρίς διαφορές. Ήταν όμως το τίμημα για την οικοδόμηση του δημοκρατικού σας μέλλοντος.
Αγαπητοί φίλοι, απευθύνομαι σε εσάς, όχι μόνο ως Πρωθυπουργός, αλλά και ως φίλος, ως πραγματικός φίλος της Σερβίας.....

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Ψήφο εμπιστοσύνης από την Κίνα

 Πολλαπλή ψήφο εμπιστοσύνης έδωσε ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο στην Ελλάδα, κατά τη συνάντηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση υπεγράφησαν 13 συμφωνίες, δύο διακρατικές και έντεκα επιχειρηματικές που υποδηλώνουν τη βούληση των δύο χωρών για εμβάθυνση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, ενώ το Πεκίνο έδωσε χειροπιαστή απόδειξη της επιθυμίας του να συμβάλει από κοινού με την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με την αγορά ελληνικών ομολόγων. 

    “Με τα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα, η Κίνα έχει ήδη αγοράσει ελληνικά ομόλογα και θα συμμετάσχει στην αγορά νέων ομολόγων που θα εκδοθούν από την Ελλάδα”, είπε ο κινέζος πρωθυπουργός και χαρακτήρισε την Ελλάδα τον πιο αξιόπιστο εταίρο της Κίνας στην ΕΕ και την Κίνα τον καλύτερο φίλο της Ελλάδας στην ιστορία....